Négy beszédes ábra a Fidesz-kongresszus elé

Lezárt tartalom a Kör tagjainak POLITIKA
november 18., 05:47

Nemcsak négyévente van az ország sorsát eldöntő szavazás, a demokráciának és a szabad választásnak nagy ünnepe a Fidesz mindenkori kongresszusa. Nagy szavak, de nézzük a tényeket.

link Forrás

Az 1988-ban alakult Fidesz eleinte kollektív vezetéssel működött, 1993-ban vezették be az elnöki rendszert. A párt első elnöke Orbán Viktor lett. Egyedüli jelölt volt, de meglepően sokan szavaztak rá: a 411 leadott voksból 338 ment Orbánra, 73 viszont érvénytelen volt.

1994-ben megtörtént, ami azóta sem soha. A Fidesz számára kis híján katasztrofális parlamenti választás után Orbán lemondott az elnöki posztról - vállalva személyes felelősségét a választási kudarcért -, de természetesen újra harcba szállt a posztért. Viszont ezúttal akadt egy kihívója: Wachsler Tamás. Lehet, hogy voltak olyanok, akiket egyikőjük sem győzött meg, mert a 412 küldött közül csak 354-en szavaztak. A leadott voksok közül 250 ment Orbánra, 92 Wachslerra.

Az elnökséget elbukta ugyan, de Wachsler a párt egyik alelnöke lett, és olyan belső ellenzékké vált, amit csak rövid ideig tűrtek meg a Fideszben.

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.