Kocsis: Három év börtönt kaphat az, aki az ország szuverenitására tör

POLITIKA
2023 november 18., 10:35
Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője
photo_camera Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője Fotó: Németh Dániel/444

Zajlik a Fidesz kongresszusa a Hungexpón, egymásnak adják a mikrofont a párt ismert politikusai.

A beszédek nem annyira a Fidesz identitásáról, sokkal inkább az ellenzék és Brüsszel ekézéséről szólnak, Kubatov Gábor pártigazgató például „Gyurcsány Geri és Karácsony Feri” kalandjairól mesélt, de Máté frakcióvezető is inkább az ellenfelekkel foglalkozott.

Kocsis felszólalása leginkább mellbevágó pillanata a felkonferálása volt. A miniszterből ceremóniamesterré buktatott Varga Judit

„fiatal Mikszáth Kálmánként”

hívta a színpadra a frakcióvezetőt, utalva kollégája könnyednek és szellemesnek szánt parlamenti megjegyzéseire.

A kongresszuson boldog-boldogtalan felszólal, de hírértékű információ szinte nagyon ritkán hangzik el – Orbán elnöki felszólalása előtt –, nem véletlen, hogy a többség gyurcsányozással próbálja valahogy kitölteni a rendelkezésére álló időt.

Kocsis felszólalásában is csak az a rész volt érdekes, amiben a benyújtás előtt álló szuverenitásvédelmi törvénycsomagra utalt. A jogszabályegyüttest keddre ígérte a Fidesz, de még mindig nem nyújtották be az országgyűléshez.

Kocsis azt mondta, hogy az ellenzék külföldi milliárdosok pénzéből akar hatalomra kerülni, ennek érdekében okirathamisítástól és csalástól sem riad vissza, úgy táncol, ahogy Soros fütyül, így aztán joga van tudni a magyaroknak, mit ígérnek guruló dollárokért cserébe.

Azt mondta, alaptörvényi garanciát kap Magyarország szuverenitásának védelme, minden választáson induló minden szervezetre ugyanazok a szabályok vonatkoznak majd, és utalt a Btk. szigorítására is:

három évig terjedő szabadságvesztéssel sújtja majd a törvény azt, ha valaki külföldi érdek alapján, külföldi pénzt elfogadásával akarja befolyásolni a választásokat.

Hogy mi lehet a Fidesz célja a szuverenitásvédelmi törvénycsomaggal, arról ebben a cikkben írtunk részletesen.