Lelőttek egy New Hampshire-i pszichiátriai klinikán lövöldöző férfit

bűnügy
november 18., 19:01

A rendőrök azonosították azt a férfit, aki péntek este egy pszichiátriai klinika előterében kezdett lövöldözni, és akit a kiérkező rendőrök lelőttek New Hampshire államban.

Az állam főügyésze beszámolt arról, hogy a 33 éves John Madore egy pisztollyal jelent meg az egészségügyi intézményben, ahol halálosan megsebesítette a fegyvertelen biztonsági őrt, egy nyugalmazott rendőrfőnököt, ezután a kiérkező járőrök ártalmatlanították a támadót, aki meghalt.

John Formella állami főügyész elmondta, hogy a rendőrök félautomata puskát és lőszereket, valamint taktikai felszerelést találtak egy bérelt kisteherautóban, a kórház parkolójában. Egyelőre nyomozzák, hogy a járműnek köze van-e az erőszakos cselekmény elkövetőjéhez, és a támadó indítékát is vizsgálják. A főügyész szerint a rendőrjárőrök és a biztonsági őr fellépése „nagyon sok életet mentett meg”.

A bűncselekmény az észak-keleti New Hampshire egyetlen állami fenntartású pszichiátriai klinikáján, egy 185 ágyas kórházban történt. Október végén a szomszédos Maine államban egy fegyveres 18 embert lőtt le, 13-at megsebesített egy kisvárosban több helyszínen.

Nő az erőszak miatti aggodalom

A Gallup közvéleménykutató közbiztonságról szóló friss országos közvélemény-kutatása szerint az amerikaiak egyre inkább aggódnak a közbiztonság romlása miatt.

Az USA felnőtt lakosságának 63 százaléka szerint súlyos, vagy nagyon súlyos probléma a bűnözés az országban – áll a kutatás összefoglalójában, ami 9 százalékpontos a növekedés az előző, 2021-es adatokhoz képest.

Az emberek 77 százaléka az előző évhez képest növekvő bűnözést érzékel országos szinten, aminél magasabb értéket legutóbb az 1990-es évek elején mutatott a Gallup.

A saját lakókörnyékét illetően a megkérdezettek 55 százaléka érzékeli a bűncselekmények számának növekedését az előző évhez képest, ami rekord érték a felmérés 50 éves történetében. (MTI)