Az Egyesült Államok szankciókkal sújthatják a palesztinokra támadó izraeli telepeseket

háború
2023 november 19., 10:49

Az Egyesült Államok kész szankciókat bevezetni azokkal az izraeli telepesekkel szemben, akik palesztinok elleni támadásokban vesznek részt a megszállt Ciszjordániában, jelentette ki Joe Biden amerikai elnök. Az Axios cikke szerint az amerikaiak hivatalosan most először beszéltek arról, hogy egyedi szankciókat alkalmazhatnak a telepesekkel szemben. A fejlemény hátterében az áll, hogy az Egyesült Államok attól tartanak, az izraeli kormány nem tesz meg mindent a térségbeli erőszak megakadályozása érdekében.

„Határozottan jeleztem Izrael vezetésének, hogy az erőszaknak véget kell vetni Ciszjordániában, az elkövetőket pedig felelősségre kell vonni” – idézte Bident a Washonton Post. Az eseleges szankciók jegyében egyebek közt vízumtilalmat alkalmazhatnak az amerikaiak.

photo_camera Izraeli katonák járőröznek Tala faluban, a megszállt Ciszjordániában 2023. október 26-án, miután telepesek a helyi lakosokra támadtak Fotó: THOMAS COEX/AFP

Az ENSZ illetékes hivatala szerint a Hamász október 7-ei véres terrorakciója óta a telepesek legalább nyolc palesztint, köztük egy gyereket ölhettek meg, és több mint hetven embert megsebesítettek Ciszjordániában. A szervezet 251 támadásról tud, amelyeket telepesek követtek el, köztük 30 incidensben haltak vagy sérültek meg palesztinok, emellett 185 esetben rongálták meg ingatlanjaikat.