Brutálisan erős az idei mezőny, nagy kérdés, hogy képes lehet-e legyűrni a laposkeszeg a gardát és a réticsíkot

ÁLLAT
november 19., 12:31

A magyarországi őshonos halak ismertebbé tétele, népszerűsítése érdekében idén immár 15. alkalommal lehet szavazni az év halára – tájékoztatta a Magyar Haltani Társaság az MTI-t. A 2024-es év halát a réticsík, a garda és a laposkeszeg közül lehet kiválasztani, szavazni december 31-ig tudnak a Magyar Haltani Társaság honlapján.

A közleményben az egyes halfajokat ismertetve azt írták, hogy a réticsík a hajdani mocsárvilág tömeghala volt, nevét egy foglalkozás, a csíkászat is viselte. A réticsík napjainkban is többfelé megtalálható, de az állomány nagysága rendkívüli mértékben visszaszorult. Ma már Magyarország féltett és védett hala, természetvédelmi értéke példányonként 10 ezer forint. Így néz ki:

photo_camera Fotó: Tiit Hunt - A feltöltő saját munkája, CC BY-SA 3.0

A szavazáson a másik választható faj a garda, a Balaton híres hala, amelynek hajdani halászata Herman Ottó írása nyomán vált ismertté:

photo_camera Fotó: Harka Ákos

A harmadik jelölt a laposkeszeg, amely elsősorban a közepes és nagyobb folyóvizekben van jelen. A hal jellegzetessége a kissé nyújtottabb, oldalról nézve erősen lapított testforma, a felfelé nyíló száj és a hosszú farokalatti úszó.

photo_camera Fotó: Wikipedia

Fontos tudni: bárki szavazhat, de a rendszer egy helyről csak egy jelölést fogad el.