Halálzóna lett a gázai es-Sifa kórházból a WHO szerint, a szervezet terveket próbál kidolgozni a teljes evakuációra

háború
2023 november 19., 08:08

A WHO és partnerei sürgős terveket dolgoznak ki a gázai es-Sifa kórház ott maradt betegeinek, személyzetének és családjaiknak az azonnali evakuálására – derül ki a szervezet közleményéből. Az es-Sifa, a Gázai övezet legnagyobb kórháza, amely az izraeli támadások célpontja, „a halál zónájává" vált”, közölte a WHO, miközben az izraeli hadsereg kiterjeszti hadműveleteit az ostromlott területen.

Az intézmény igazgatója és az AFP francia hírügynökség helyszínen tartózkodó újságírója szerint szombaton több százan hagyták el a kórházat, miután az izraeli hadsereg erre utasította őket. A hadsereg cáfolta, hogy elrendelte volna az evakuálást.

Az Orvosok Határok Nélkül (MSF) szervezet bejelentette, egyik munkatársának egy családtagja meghalt, egy másik megsebesült az es-Sifából 137 embert evakuáló konvoj elleni támadásban. Az MSF nem pontosította a lövések forrását.

photo_camera Buszokkal szállítják el az embereket az es-Sifa kórházból Gázában, 2023. november 18-án Fotó: ABED ZAGOUT/Anadolu via AFP

A WHO kijelentette: a kórházban a helyzet „kétségbeejtő” a víz, az áram, a gyógyszerek, az élelmiszer és az orvosi felszerelés hiánya miatt. A szervezet szerint a hatalmas kórházkomplexumban szombaton még mindig 25 ápoló és 291 beteg volt, köztük 32 kritikus állapotban lévő csecsemő, 22 dialízisre szoruló és két intenzív osztályon kezelt beteg. A sérültek közül sokan súlyos fertőzésben szenvednek az antibiotikum-hiány és a rossz higiéniai körülmények miatt.

Izrael szerint a kórházban egy alagúthálózatban kialakított Hamász-búvóhely található, a palesztin terrorszervezet ezt tagadja. (MTI)