Az albán parlamentben füstszóróval tüntetett az ellenzék

külföld
2023 november 20., 15:29
photo_camera Fotó: FLORION GOGA/REUTERS

Ellenzéki képviselők megint megzavarták az albán parlament ülésszakát a Szocialista Párt vezette kormány „tekintélyelvű hatalma” ellen tiltakozva.

Az ellenzéki Demokrata Párt képviselői székeket halmoztak egymásra az ülésterem közepén, és füstgyertyákat gyújtottak, amikor Edi Rama kormányfő megérkezett és leült szavazni a jövő évi költségvetésről. Az ellenzéki képviselőket testőrök akadályozták meg abban, hogy közel kerüljenek a kabinet tagjaihoz.

A kormányzó Szocialista Párt (PS) – ami 74 képviselőt küldött a 140 tagú törvényhozásba – gyors szavazással, 5 perc alatt lezárta az ülésszakot. A különböző költségvetési tételekről később várható tárgyalás.

Az egyik meggyújtott füstgyertya miatt kisebb tűz keletkezett, amit az ellenzéki képviselők oltottak el.

photo_camera Fotó: Olsi Shehu/Anadolu via Reuters Connect

Az ellenzék parlamenti bizottságot szeretne felállítani Edi Rama és más vezető kormánytisztviselők feltételezett korrupciós ügyeinek kivizsgálására, de a szocialisták szerint a bizottság megalakítása nem felelne meg az alkotmányos feltételeknek.

Gazmend Bardhi ellenzéki képviselő azt mondta: „Azért küzdünk, hogy megmutassuk: a parlament nem képviseli az albánok érdekeiket”.

Bledar Cuci belügyminiszter, a szocialisták parlamenti frakcióvezetője viszont azzal érvelt, hogy a tiranai kormány az eddigi legnagyobb költségvetést készül elfogadni, ami duplája a szocialista vezetés hatalomra kerülésekor elfogadott 2013-as büdzsének. „Egy demokráciában az ellenzék alternatívákkal, nem füstgyertyákkal kommunikál” – mondta.

A rendbontás októberben kezdődött, két nappal azután, hogy korrupcióval vádolták meg Sali Berisha volt miniszterelnököt, a Demokrata Párt elnökét egy földvásárlási programmal összefüggésben. Az ügyben a tiranai ügyészség folytat vizsgálatot.

Az ügyészek azzal is megvádolták a 79 éves Berishát, hogy jogtalanul szerzett előnyöket a vejének. A volt miniszterelnök szerint az ellene indított támadás politikai indíttatású, a hátterében pedig Edi Rama kormányfő áll. (MTI)