Az OpenAI alkalmazottainak több mint fele követeli az igazgatóság lemondását

TECH
2023 november 20., 14:56

A ChatGPT mögött álló OpenAI közel 800 alkalmazottja közül több mint 500-an írták alá azt a levelet, amely az igazgatóság lemondását követeli. A vezetőség a hétvégén rakta ki Sam Altman vezérigazgatót, a mesterséges intelligencia iparágának egyik legnagyobb nevét.

photo_camera Sam Altman Fotó: ANDREW CABALLERO-REYNOLDS/AFP

A levél aláírói közölték, könnyen lehet, hogy otthagyják az OpenAI-t és beszállnak Altman csapatába, amely a Microsoftnál fog foglalkozni a mesterséges intelligencia kutatásával.

A vezetőség tagjai Altman menesztést azzal indokolták, hogy kommunikációja következetlen volt, sajtóhírek szerint pedig a férfi a profitot részesítette előnyben a biztonságos fejlesztéssel szemben.

A levelet az egyik igazgatósági tag és társalapító Ilya Sutskever is aláírta, holott ő volt az, aki tájékoztatta Altmant a kirúgásról. A levél szerint a mostani igazgatóság „képtelen az OpenAI felügyeletére” Az aláírók jelzik: „Képtelen vagyunk olyan embereknek vagy olyan emberekkel dolgozni, akikből hiányzik a hozzáértés, az ítélőképesség, valamint a küldetésünk és az alkalmazottak iránti törődés”.

A Microsoft már vasárnap lecsapott Altmanra, valamint a másik társalapító Greg Brockmanre is - utóbbi azután mondott fel, hogy előbbit kirakták. A Microsoft eddig jelentős összegekkel támogatta az OpenAI fejlesztéseit, amelyeket saját szoftvereiben is felhasznált.

Közben az OpenAI már bejelentette, hogy megtalálta Altman helyettesét a Twitch nevű streaming és videómegosztó platform társalapítója, Emmett Shear személyében