Leláncolják az olívaolajos palackokat a spanyol szupermarketekben, annyira lopják, mert megdrágult

gazdaság
2023 november 20., 07:28

Soha nem tapasztalt bűnözési hullám alakult ki Spanyolországban amiatt, hogy a világ legnagyobb olívaolaj-termelő államában szűkös az ellátás az alapélelmiszernek számító olívaolajból a déli tartományokat sújtó aszály miatt.

Egyre több élelmiszerboltban és szupermarketben tesznek lopásgátlót a korábban olcsó terméknek számító olajospalackokra, és van, ahol lánccal rögzítik a polchoz az ötliteres kannákat, annyi a bolti lopás. Az ok az olajszűkösség miatti áremelkedés: az olaj literenként ára a szokásos 6-8 euró helyett egyes láncoknál 14 euró fölé emelkedett.

A bolti lopásgátló eszközökkel kereskedő STC képviselője azt nyilatkozta, hogy egy év alatt 12-szeresére ugrottak a szupermarketláncok megrendelései az olajospalackokat védő eszközökre.

A téma nemcsak a magányos bolti tolvajokat, hanem a szervezett bűnözést is érdekelni kezdte, ők nagy tételben rabolnak, majd értékesítenek újra olajszállítmányokat. Még folyik a nyomozás 2 férfi ügyében, akiket 56 tonna olaj ellopásával gyanúsítanak.

A hiány a statisztikai adatokon is látszik: a fogyasztásban is a világ élvonalába tartozó spanyoloknál egy év alatt 17 százalékot zuhant az extra szűz olívaolajok forgalma.

(via Reuters)