Közel 50 millióra büntette a jegybank az OTP-t

gazdaság
2023 november 21., 09:11

A Magyar Nemzeti Bank az OTP Bank pénzmosás- és terrorizmusfinanszírozás-megelőzési tevékenységének vizsgálata közben bukkant különféle szabálytalanságokra, áll az MNB közleményében.

A pénzmosásgyanús eseteket nem jelentették be haladéktalanul a NAV keretén belül működő pénzügyi információs egység felé, sőt, volt, hogy a bejelentési kötelezettséget is elmulasztották.

Az OTP-nek nem volt megfelelő a belső ellenőrzési és információs rendszere és a monitoring tevékenysége, problémák merültek fel a belső kockázatértékelése, ügyfél-átvilágítási gyakorlata, kockázatcsökkentő intézkedései és a pénzmosás-megelőzési képzések kapcsán is.

A jogsértések miatt az MNB összesen 49,375 millió forint felügyeleti bírságot szabott ki, és kötelezte az OTP Bankot a hiányosságok kijavítására. A bírságösszegek meghatározásakor az MNB súlyosbító körülményként értékelte az egyes jogsértések súlyát, a biztonságos működésre gyakorolt hatást, a jogsértések gyakoriságát, tartósságát, illetve a hitelintézet piaci részesedését. Enyhítő körülménynek számított, hogy a hitelintézet több jogszabálysértés kiküszöbölése érdekében már intézkedéseket hozott.

A hiányosságok nem veszélyeztetik a hitelintézet biztonságos működését.