Az iskolai gyilkosságok után Vučić hatalma a tét Szerbiában

külföld
2023 november 22., 06:27
  • Szerbiában előrehozott parlamenti, tartományi és helyhatósági választásokat tartanak december 17-én.
  • A választásokat a májusi, 20 halottal járó iskolai lövöldözések utáni feszültség miatt írták ki.
  • Szerbia forrong, a gazdák utakat és kőolaj-finomítót torlaszolnak el, a postások és a postai alkalmazottak is sztrájkolnak.
  • A Szerb Haladó Párt minden eszközt bevet a hatalom megtartása érdekében.
  • Egyes szerb ellenzéki pártok és mozgalmak a 2020-as bojkott után igencsak marginalizálódtak, de most több tömbben összefogva próbálnak meg minél jobb eredményt elérni, akár a hatalmat is megszerezni.
  • A helyzetet Tőke Jánossal, a Szabad Magyar Szó médiaigazgatójával beszéltük át.

A tavaszi példátlan iskolai erőszak és az erre adott ellenzéki válasz kényszerítette ki a december 17-re előrehozott parlamenti választást Szerbiában. Májusban egy 13 éves diák ölte meg kilenc társát, egy iskolaőrt és egy tanárt egy belgrádi iskolában, két napra rá a fővároshoz közeli Mladenovacon egy 20 éves férfi gyilkolt meg kilenc embert. Addig is köztudott volt, hogy a délszláv háborúk következtében sokan tartanak illegálisan fegyvert odahaza. Az emberek féltek iskolába küldeni a gyerekeiket, nehogy ők legyenek a következő áldozatok.

A kormánypárti politikát ellenzők Szerbia-szerte hatalmas tüntetéseket tartottak, a kormány és az országot ténylegesen vezető Aleksandar Vučić köztársasági elnök menesztését követelték. A tüntetéssorozathoz ellenzéki politikusok is csatlakoztak, de arra azért vigyáztak, hogy túlzott jelenlétükkel ne ártsanak az ügynek.

A feszültség végül akkora lett, hogy október végén előrehozott választások kiírását jelentette be a kormány. Magyarországon a rendszerváltás óta még egyszer sem éltek ezzel a lehetőséggel, Orbán Viktor szerint ez a biztonságot és a stabilitást jelzi. Szerbiában nem így gondolkodnak, 2012-ben, 2014-ben és 2016-ban és 2022-ben is tartottak előrehozott parlamenti választást. Aleksandar Vučić taktikai repertoárjának a része ez, többnyire olyankor él ezzel, amikor az országot irányító Szerb Haladó Pártnak áll a zászló. Persze, bele lehet ebbe fáradni, nem véletlenül ígérte meg, hogy 2027-ig hallani sem akar újabb előrehozott választásról, ettől függetlenül még lehet olyan helyzet, ami ezt kikényszeríti.

Most nem állnak annyira jól a haladó pártiak, tényleg erős volt a nyomás az előrehozott választások kiírására, de nem csak az iskolai gyilkosságok miatt érződik a feszültség az országban.A postások október vége óta sztrájkolnak, ez megint csak olyan dolog, ami itthon elképzelhetetlen, pedig a magyar társaik helyzete is siralmas. A szerbiai postások harminc százalékos fizetésemelést követelnek, és készek a végsőkig elmenni.

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.