Harminc fegyverest vett körbe a koszovói rendőrség egy kolostorban a halálos áldozattal járó lövöldözés után

külföld
2023 szeptember 24., 16:48

Legalább harminc fegyverest vettek körül a koszovói biztonsági erők egy kolostorban órákkal azután, hogy Koszovóban egy rendőrtisztet lelőttek, egyet pedig megsebesítettek egy lövöldözésben, közölte Albin Kurti az ország miniszterelnöke.

photo_camera Rendőrök Banjska határánál Fotó: STRINGER/AFP

A vasárnapi lövöldözés hajnalban történt, miután a rendőrség közölte, megérkeztek a szerb határhoz közeli Banjskába, ahonnan blokádról jelentettek. A rendőröket különböző pozíciókból támadták meg „lőfegyverekkel, kézigránátokkal és vállról indítható rakétákkal” - állt a hatóságok közleményében.

A szerb ortodox egyház közölte, hogy fegyveresek megrohamoztak egy kolostort a határhoz közeli Leposavicban. A kolostorban tartózkodó papok és zarándokok a templomba zárkóztak be.

Kurti azzal vádolta Szerbiát, hogy támogatta a támadást. Vjosa Osmani koszovói elnök szerint a törvényes rend és a Koszovói Köztársaság szuverenitása elleni támadás mögött szerb bűnbandák álltak.

Koszovó 2008-ban kiáltotta ki függetlenségét, de Szerbia és legfontosabb szövetségesei, így Kína és Oroszország nem ismerik el független államként. A két ország között gyakoriak az ellentétek, utoljára májusban voltak erőszakos összecsapások egy vitatott helyhatósági választást követően. Az EU közvetítésével folytatott politikai tárgyalások megrekedtek.

A NATO által vezetett koszovói békefenntartók állításuk szerint a térségben vannak, és szükség esetén készek reagálni. Josep Borrell, az Európai Unió külügyi vezetője elítélte a támadást és kijelentette, hogy a felelősöket bíróság elé kell állítani. (BBC)

Kiemelt videóink