Lövöldözés volt Koszovóban, egy rendőr meghalt, egy másik pedig megsérült

külföld
2023 szeptember 24., 07:51

Egy koszovói rendőr meghalt, egy másik pedig súlyosan megsebesült vasárnap kora reggel egy észak-koszovói faluban történt lövöldözésben, közölte Albin Kurti koszovói miniszterelnök. Kurti a Facebookon-bejegyzésében terrorista akciónak minősítette az incidenst, és azt írta, „a támadók álarcot viselő és erősen felfegyverzett profik voltak”. A május végi zavargások óta ez az első súlyosabb eset, írja a Reuters.

A KFOR katonái a szerbek által dömperekből emelt útblokád mellett járőröznek Koszovó északi határánál 2021. október 2-án.
photo_camera A KFOR katonái a szerbek által dömperekből emelt útblokád mellett járőröznek Koszovó északi határánál 2021. október 2-án. Illusztráció: Armend Nimani/AFP

A 15 éves, nem mindenki által elismert köztársaságban az utóbbi időben egyre durvább a feszültség az etnikumok között. Május végén a többségben szerbek lakta észak-koszovói térségben a szerb bojkott ellenére, a mindössze 3,5 százalékos részvétellel megválasztott albán polgármesterek el akarták foglalni hivatali posztjukat. Erre a helyi szerbek tüntetni kezdtek, majd koszovói rendőrökre, és NATO békefenntartó csapatokra (KFOR) támadtak. A megtámadott KFOR-katonák közt magyarok is voltak, akik közül 27-en megsérültek.

Az EU által támogatott, a két egykori háborús ellenség közötti kapcsolatok normalizálásáról szóló tárgyalások a múlt héten megrekedtek, Josep Borrell, az EU külügyi és biztonságpolitikai főképviselője Kurtit hibáztatta, amiért az nem adott nagyobb autonómiát a szerb önkormányzatoknak.