Vizsgálatot indított az ombudsman a gyógypedagógiai intézményekben uralkodó állapotok miatt

belföld
2023 november 22., 07:25

Vizsgálatot indított az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala az egységes gyógypedagógiai módszertani intézményekben (EGYMI), közölte a Pedagógusok Szakszervezetével (PSZ) az ombudsman hivatala, amelyről a Népszava számolt be.

A PSZ október 13-án, azután kezdett átfogó vizsgálatba, hogy a szakszervezethez több jelzés érkezett a sajátos nevelési igényű, köztük tanulási vagy magatartási nehézségekkel, különböző fogyatékosságokkal élő és autista gyerekekkel foglalkozó intézmények rossz állapotáról, méltatlan körülményekről és szakemberhiányról.

Az intézményekben uralkodó áldatlan állapotokról a Népszava is beszámolt, miszerint akadnak olyan EGYMI-k, ahol gondok vannak a fűtéssel, a szigeteléssel, a vízvezetékekkel, az akadálymentesítéssel. Van olyan intézmény, ahol állandóak a dugulások, ezért a vécék gyakran használhatatlanok, a falak egy részéről szinte teljesen lemállott a vakolat, máshol az ablakokat kellett beszögelni, hogy a helyükön maradjanak. De ez csak az épületek állapota, a felszereltség sem megfelelő.

Egy Baranya megyei EGYMI-ben például összetolt tornatermi zsámolyokon pelenkázzák azokat a súlyosan sérült gyerekeket. A munkaerőhiány miatt pedig több helyen előfordul, hogy nem megfelelő végzettségű szakember foglalkozik a gyerekekkel, akik számára sokszor nem tudják biztosítani a szükséges fejlesztéseket, óraszámokat.

Totyik Tamás, a PSZ elnöke a vizsgálat kapcsán a lapnak azt mondta, az ombudsmantól azt várja, tárja fel, ha egy-egy intézményben nem megfelelőek a személyi feltételek, a felszereltség, az épületek állapota, biztosítva van-e a legkiszolgáltatottabb helyzetben lévő gyerekek alapvető joga a minőségi oktatáshoz, fejlesztéshez, a hiányosságok miatt pedig állapítsa meg a fenntartók, illetve az állam felelősségét.