Akciódús, vígjátékba hajló drámasorozat tenné vonzóvá a Magyar Honvédséget, csaknem 900 milliós állami támogatásból

KULTÚRA
2023 november 23., 05:58

November közepe óta forgatják azt az új, hatrészes, akciódús drámasorozatot, melynek munkacíme „A védett létesítmény”, és amely a Nemzeti Filmintézet csaknem 900 milliós támogatásával jön létre, és illeszkedik a honvédelmi kormányzatnak a Magyar Honvédséget népszerűsítő toborozó kampányába - írja a hvg.hu.

A lap szerint a filmsorozatot az Elk*rtuk-ot is jegyző Kálomista Gábor családi cége, a Megafilm Service Kft. jegyzi. Illetve egész pontosan létrehoztak egy külön projektcéget, a Védett létesítmény Kft.-t a katonai sorozat megvalósítására, amelyet idén július 20-án alapítottak, és amelynek ügyvezetője Kálomista felesége, a szintén producer Helmeczy Dorottya. A társaság 100 százalékos tulajdonosa pedig a családi cég, a Megafilm Service Kft.

A bonyolultnak hangzó vállalkozásháló helyett azonban inkább beszéljünk magáról a sorozatról, amit Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter például így méltatott:

„igazán egyedülálló projektről van szó, hiszen a miniszéria által a nézők bepillantást nyerhetnek a katonák mindennapjaiba is, és még inkább alátámasztást nyerhet a sokszor említett mondat, miszerint a békéhez erő kell.” A Megafilm pedig hozzátette azt is: „A színészek komoly katonai szakmai felkészítést kapnak a Magyar Honvédségtől, a szereplők között pedig az új arcok mellett régi ismerősök is lesznek.” Illetve megtudhattuk, hogy a két szálon futó történet egyszerre lesz „vígjáték az alapkiképzésről és kemény katonadráma egy élet-halál misszióról”. Nosztalgiára hajlamos érdeklődőknek jó hír, hogy feltűnik majd az alkotásban Mészáros Zoltán, a legendás Angyalbőrben Urbán Andrása is, 23 év után már nem honvédként, hanem tábornokként. Hogy meztelen nők és kínos melegviccek lesznek-e, arról egyelőre nem szól a fáma, a Moho Sapiens viszont 1992-ben sajnos feloszlott, így a főcímdalt ezúttal másra kell majd bízni :(

A honvédség toborzó kampányába jól illeszkedő alkotással kapcsolatban Vadai Ágnes DK-s országgyűlési képviselő írásbeli kérdést nyújtott be a honvédelmi miniszternek, azzal a címmel: Milyen anyagi és szakmai értéket ad hozzá a Magyar Honvédség ahhoz, a katonai toborzó kampányába illeszkedő filmsorozathoz, amelynek forgatása – a Nemzeti Filmintézet csaknem 900 milliós támogatásával – már zajlik az Elk*rtuk-ot is jegyző Kálomista Gábor cégével?

Vadai többek közt az alábbi kérdésekre vár választ:

  • A Nemzeti Filmintézet 865 millió forintos támogatása mellett mekkora pénzbeli és szolgáltatási értékekkel (pl. üzemanyag, lőszer, ruházat, élelmezés, szállítás, pirotechnika, ingatlan, rezsi, stb.) szerződött a Honvédelmi Minisztérium (vagy megbízottja) a filmsorozat elkészítésére?
  • A közreműködő személyi állomány milyen módon vesz részt a forgatáson? Önkéntesen vagy kijelölés útján? Kapnak-e ezért bármilyen honoráriumot? Pontosan kik vesznek részt a forgatáson?
  • A Honvédelmi Minisztérium alvállalkozó vagy résztulajdonos a projektcégben? Egyáltalán ki szerződött az önök részéről?
  • Van-e szakmai háttere a Magyar Honvédségnek a forgatás tartalmi (pl. forgatókönyv), és gyártási kontrolljára? Ha igen, kik ezek a személyek?
  • Van-e joga a Honvédelmi Minisztériumnak az elkészült felvételek végső formájának vágására? Tartalmazza-e ezt a szerződésük?

Ráfér a pozitív hangulatú toborzó kampány a honvédségre, nehéz idők járnak ugyanis arrafelé.

Előbb az derült ki, hogy egy gumiszabállyal írnák elő az állománynak, hogy közvetlen fenyegetés hiányában is „mindenki köteles többet vállalni és többet tűrni”, majd a szuverenitási törvényjavaslat vitte el kissé a figyelmet arról, hogy a kormány megszüntetné honvédségi szakszervezetet - amire utóbb maga a Honvédszakszervezet csak annyit reagált: „szomorúan tapasztalják”, hogy nem működhetnek tovább.

A honvédség toborzókampányában eddig ilyen jó kis videók születtek, az elmúlt néhány hónapban végigizgulhattuk, Fanny hogyan halad az alapkiképzéssel (egy korábbi videóban például azt láthattuk, hogyan ölti magára az egyenruhát).

link Forrás