A kormány megszüntetné a szakszervezeteket a honvédségben

honvédség
2023 november 21., 21:16

Alkotmánymódosítást nyújtott be Semjén Zsolt kedden este. A 12. módosításban rendelkeznének a Rogán-féle Digitális állampolgárság programról, érintik a szuverenitásvédeleminek mondott, szintén most benyújtott törvényt és kitérnek a honvédségre is.

Egy egyelőre nehezen megmondható jelentőségű módosítás szerint a haza védelme nem kizárólag az állam (ideértve az állam szerveit, különösen a Magyar Honvédséget) ügye, hanem

„A haza védelme nemzeti ügy. Minden magyar állampolgár köteles a haza védelmére.”

Kiderül a szövegből az is, hogy a Magyar Honvédség hivatásos állományú tagjainak jogállását, a jogállásukkal összefüggő alapvető jogaikat és kötelezettségeiket a jövőben nem kell törvényben határozzák meg, elég lesz ehhez kormányrendelet is.

Szó szerint ez szerepel benne:

„A Magyar Honvédség hivatásos állományú tagjai jogállásáról a Kormány rendeletet alkot, amelyben a feladat- és hatáskörrel rendelkező miniszter részére felhatalmazást adhat a részletes szabályok megállapítására.”

Vagyis a parlament helyett a honvédelmi miniszter dönthet a hivatásos katonákat érintő legfontosabb kérdésekről.

És még egy fontos változás, ami szintén szűkíti a katonák lehetőségeit.

„A Magyar Honvédség hivatásos állományú tagja jogállásával összefüggésben szakszervezet nem alakulhat és tevékenykedhet.”

A kormány döntheti el, mi lehet helyette:

„A Magyar Honvédség hivatásos állományú tagja jogállásával összefüggésben működő más érdek-képviseleti szervezet a Kormány rendeletében meghatározott sajátos szabályok szerint alakulhat és tevékenykedhet.”