Csorgatni kezdi Brüsszel a pénzt: egymilliárd eurót már jóváhagytak Magyarország részére

POLITIKA
2023 november 23., 11:40

Értékelte, és támogatja a magyar helyreállítási terv módosításait az Európai Bizottság, ami annyit tesz: ha a tagállamok is rábólintanak, közel 1 milliárd euró támogatás érkezhet jövőre hazánkba - írja a hvg.hu.

A magyar kormány élt a lehetőséggel, és igénybe veszi a kedvezményes hitel lehetőségét is, ami hazánk esetében 9,3 milliárd euró lehetett volna. Ebből kért a kormány 3,9 milliárd eurót, a forrás a koronavírus-járvány utáni gazdasági helyreállítást szolgálja, középpontba helyezve a zöld átállást és a digitalizációt.

Az Európai Bizottság értékelése szerint Magyarország (tervek szintjén legalábbis) különösen jól teljesített a zöldítés terén, a tervezett intézkedések 67,1 százaléka kapcsolódik ugyanis a klímacélokhoz. Ez uniós összevetésben Luxemburg és Dánia után a harmadik legjobb arány. A digitális célokra pedig az intézkedések 29,1 százaléka vonatkozik.

A mostani javaslat arra irányul, hogy a már jóváhagyott 5,8 milliárd eurós vissza nem térítendő támogatás kiegészül 3,9 milliárd euró hitellel és 0,7 milliárd euró szintén vissza nem térítendő forrással, utóbbi kifejezetten az orosz energiáról történő leválást kell célozza, 2030 előtt.A vállalások közt szerepel többek közt az elektromos hálózat megerősítése, energiahatékonysági intézkedések, a megújuló energia előállításának növelése, munkaerő átképzése, az ipar szénmentesítése és több ágazat zöldítése is, ahogy például új villamos és troli-infrastruktúra kialakítása Budapesten, új hulladékkezelő infrastruktúra építése és 3500 bölcsődei férőhelyet kialakítása is.

photo_camera Orbán Viktor parolázik Ursula von der Leyennel, az Európai Bizottság elnökével.
Fotó: LUDOVIC MARIN/AFP

A módosított magyar terv összesen 368 tételt tartalmaz, ebből 67 reformintézkedés és 47 beruházás.

Nem mellesleg ezekre a pénzekre is vonatkozik a jogállamisági feltételrendszer, vagyis csak akkor lehet kifizetni a forrásokat, ha Magyarország eleget tett a korrupcióellenes intézkedések megerősítésének.

Ez alól az előleg kivétel: a 4,6 milliárd euró 20 százaléka, 920 millió euró két részletben jövőre megérkezhet, 460 millió februárban, ugyanennyi decemberben.
A Bizottság javaslatára viszont még a tagállamoknak is rá kell bólintaniuk, mielőtt megindul a pénzeső.

A hvg.hu azonban arra is emlékeztet, hogy az addig tartó út nem pillecukorral van kikövezve, a közeljövőben a következő fejlemények várhatók:

  • a magyar kormány válaszának beérkezése függvényében az Európai Bizottság dönt az igazságszolgáltatás függetlenségének helyreállítása érdekében megtett lépésekről, amely pozitív értékelés esetén 13 milliárd eurót tesz hozzáférhetővé a hétéves költségvetésből,
  • a helyreállítási alap hitel részének jóváhagyásáról várhatóan december 8-án hoz döntést a pénzügyminiszterek tanácsa,
  • az Európai Bizottság december 15-ig készít egy átfogó értékelést arról, hogy a Magyarország által egy évvel ezelőtt vállalt 27 szupermérföldkő teljesítése hol tart.

A helyreállítási források megnyílásához (a vissza nem térítendő támogatás és a hitel esetében egyaránt) arra van szükség, hogy a magyar kormány teljesítse a korrupcióellenes intézkedéseket, amely az imént említett 27 mérföldkőből 21 mérföldkövet jelent.

via hvg.hu