Minden eddiginél nagyobb felhőkarcolót építene Budapesten a Burdzs Kalifa kivitelezője

belföld
2023 november 24., 09:02

Jóval túlnőné a 143 méter magas MOL-tornyot az a felhőkarcoló, amelyet egy dubaji üzletember építhet Rákosrendező vasútállomás közelébe. Legalábbis ha az Emaar Propertiesnek sikerül megállapodnia a magyar kormánnyal folytatott tárgyalások során. Ezekről a tárgyalásokról a VSquare értesült egy állításuk szerint kormányközeli forrásból.

photo_camera Mohamed Alabbar, az Emaar Properties alapítója Fotó: PATRICK BAZ/Enigma magazine

A tárgyalások a MÁV-on keresztül állami tulajdonú Rákosrendező vasútállomás jövőjéről szólnak: a Burdzs Kalifát is építtető Mohamed Alabbar nem csak egy 220-240 méter magas tornyot építene, de egy kisebb Dubaj-szerű negyedet építtetne irodablokkokkal és luxuslakásokkal.

Már csak önmagában a torony is teljesen újraírná Budapest látképét, mivel az építési terület a Hősök teréhez bőven elég közel lesz ahhoz, hogy a kétszázplusz magas torony a tér szobrai és az Andrássy út épületei mögül is kikandikáljon.

A Telex megkereste mind a két - XIII. és XIV. kerületi - érintett önkormányzatot, valamint a Fővárost is, de elmondásuk szerint senki sem hallott még a tárgyalásokról. A Főváros még azt is mondta, hogy készek tárgyalni a városfejlesztésről, de a hasonló projektek esetében a kormány kiemelt beruházás címszó alatt kihagyja az önkormányzatokat és a lakosokat - ami ellen nem sokat lehet tenni.

A területet Alabbar cége építené be, az Emaar Properties, amelyet az egyik legnagyobb ingatlanfejlesztőként tartanak számon. Alabbar jóban van Dubaj uralkodójával, a VSquare úgy fogalmazott, hogy amikor a kormány az Emaarral tárgyal, lényegében az Egyesült Arab Emírségekkel tárgyal.