Rekordot döntött a bevándorlás mértéke Nagy-Britanniában

külföld
2023 november 24., 11:25

„Teljesen világos, hogy a bevándorlás szintje túl magas, és muszáj csökkentenünk” – mondta újságíróknak Rishi Sunak brit miniszterelnök, miután a csütörtökön megjelent adatok szerint rekordot döntött a migrációra vonatkozó mutató az országban. Egy év alatt 745 ezren érkeztek a szigetországba. Ugyanezekből az adatokból kiderül, hogy két évre vetítve a szám csaknem a dupláját, 1,3 millió embert jelent.

Rishi Sunak
photo_camera Rishi Sunak Fotó: LEON NEAL/AFP

„Ezért jelentettem be korábban azt a politikát, amely korlátozza a diákok által magukkal hozható eltartottak számát, amikor idejönnek, mert ennek jelentős növekedését tapasztaltuk” – mondta Sunak. „Ez az általam hozott intézkedés a legkeményebb intézkedés, amelyet hosszú idő óta bárki is hozott a legális migráció szintjének csökkentése érdekében” – tette hozzá. Tory körök azonban további intézkedéseket várnak.

A brit statisztikai hivatal 2022-es adatai szerint Angliában és Walesben 59,6 millióan éltek. Közülük 49,6 millióan (83,2 százalék) születtek az Egyesült Királyságban, vagyis a külföldi születésű állandó lakosok száma 10 millió (16,8 százalék) volt 2021-ben. A külföldi születésű állandó lakosok közül az indiaiak vannak a legtöbben: 920 ezren, a második helyen a lengyelek állnak 743 ezres létszámmal. A brexit után bevezetett bürokratikus rendelkezések során 170 ezer magyar kért tartózkodási engedélyt Angliában és Walesben.

(Standard)