Álmos Péter a Magyar Orvosi Kamara új elnöke

Egészségügy
2023 november 25., 16:04

A Magyar Orvosi Kamara Országos Küldöttközgyűlése 109 szavazattal a következő négyéves ciklusra egy eddigi alelnököt, Álmos Pétert választotta a MOK elnökévé.

Álmos Péter, a Magyar Orvosi Kamara új elnöke 2023. február 27-én.
photo_camera Álmos Péter, a Magyar Orvosi Kamara új elnöke 2023. február 27-én. Fotó: Kristóf Balázs/444

Alelnöknek Meglécz Katalint, Böszörményi-Nagy Gézát, a fogorvosokat képviselő alelnöknek pedig Skapinyelcz Tibort választották.

A kamara főtitkára Svéd Tamás lett. A kamara titkárai: Pinke Ildikó, Hegedűs Tamás, Keczéry Attila és Kostyalik János.

Az Országos Felügyelőbizottság elnöke Szécsényi-Nagy Balázs, az Etikai Kollégium elnöke pedig Kereszty Éva Margit.

Februárban a kormánynak elege lett a MOK nyomásgyakorlási kísérletéből, és megszavazták azt a törvényjavaslatot, ami jelentősen szűkíti a kamara jogköreit. Az elfogadott jogszabály értelmében azonnali hatállyal megszűnik a kötelező orvosi kamarai tagság, a jövőben a kamarai tagsággal nem rendelkezők is praktizálhatnak, az etikai eljárások – a folyamatban lévőkkel együtt – átkerülnek az Egészségügyi Tudományos Tanácshoz.

„Az alapellátási ügyelet indításánál a kormány látta, hogy van erő és cselekvőképesség a kamaránál, azaz meg tudunk akadályozni folyamatokat. Tehát az orvosi kamarát el kell takarítani az útból, fel kell számolni, vagy legalább ellehetetleníteni” – magyarázta a múlt héten a MOK eddigi elnöke azt, hogy szerinte miért szüntette meg a kormány a kötelező orvoskamarai tagságot. Kincses Gyula szerint az, amit a törvény indokolásában leírnak, nettó hazugság, valótlan tény állítása.

Álmos Péter két éve arról beszélt a 444-nek, hogy a járvány tovább sorvasztotta a pszichiátriai ellátást, így sokan nem kapják meg az ellátást, amire szükségük lenne.