Rákos betegeitől kérhetett hálapénzt a kemoterápiáért egy nyíregyházi orvos

belföld
2023 november 26., 07:54

Elfogták egy nyíregyházi rendelő 60 éves főorvosát és 59 éves asszisztensét, akik a gyanú szerint rendszeresen hálapénzt fogadtak el a betegeiktől. Az orvos az RTL Híradó értesülései szerint az orvos pénzt kért rákos betegeitől a kemoterápiás kezelések elvégzéséért.

A gyanú szerint egyikük 18, másikuk 11 alkalommal követte el ezt a bűncselekményt két hónap alatt. Az orvosra 5-10 év közötti szabadságvesztést is kiszabhatnak, nyilatkozta a Nyíregyházi Törvényszék szóvivője. A bíróság 4 hónapra nem jogerősen bűnügyi felügyelet alá helyezte a gyanúsítottakat.

A hálapénz intézményét 2021 elején vezették ki, hogy megtisztítsák a korrupciótól a magyar egészségügyet. A szabály betartatására külön szolgálatot hoztak létre. A hálapénz nélkül azonban az állami ellátásban szülő nőknek jelentősen szűkültek a lehetőségei abban, hogy szabadon megválaszthassák, hol, kinél és hogyan akarna szülni.

link Forrás

Fehérgyarmaton komoly problémákat okozott, mikor a nyáron elfogtak két orvost, akik hálapénzt fogadtak el. Az eset után az orvosok nem folytathatták munkájukat a kórházban, hiányukban a kardiológiát be kellett zárni.

A híradónak a Nemzeti Védelmi Szolgálat szóvivője elmondta, tavaly szinte minden hónapra jutott egy ügy. Ezekben az ügyekben az átadott összeg 10 és 800 ezer forint körül mozgott.