Újabb túszokat engedett szabadon a Hamász, köztük egy magyar állampolgárt is

külföld
2023 november 26., 06:06

Újabb 13 izraeli és 4 külföldi túszt – ők thaiföldi vendégmunkások – adott át a Hamász terrorszervezet szombat éjjel a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottságának (ICRC) szombat este. A kiszabadult túszok között Noga Weisz személyében van egy magyar állampolgársággal is rendelkező nő. A Hamásznak helyi idő szerint délután 4-kor kellett volna átadnia a túszokat, de Izraelt az egyezmény pontjainak megszegésével vádolva hét órával késleltette a fogolycserét.

A kiszabadultak izraeliek között nyolc gyermek és öt nő van, többségüket a Beeri nevű, a Gázai övezettel szomszédos kibucból rabolták el a Hamász október 7-i terrortámadásában, és az azóta eltelt ötven napban a Gázai övezetben ismeretlen helyen őrizték őket.

Izraeli katona beszélget az elengedett gyerekek egyikével
photo_camera Izraeli katona beszélget az elengedett gyerekek egyikével Fotó: -/AFP

Izrael nyilvánosságra hozta a szombaton kiszabadultak névsorát, köztük a magyar állampolgársággal is rendelkező 18 éves Noga Weisz nevét, ő édesanyjával, a magyar állampolgársággal nem rendelkező 53 éves Shiri Weisszel szabadult ki. Az édesapát, Ilan Weisst a „fekete szombat” óta eltűntnek nyilvánították, ami azt jelenti, hogy nem találták meg holttestét, de arról sincs információ, hogy elhurcolták volna a Gázai övezetbe. Október utolsó napjaiban először egy lapinformáció jelent meg arról, hogy Noga és Siri Weisz a Hamász fogságába esett, ezt később Szijjártó Péter külügyminiszter is megerősítette.

Hila Rotem Sosani 13 éves lány is kiszabadult, de szintén elrabolt édesanyját nem engedte el a Hamász, noha ezt Izrael hangsúlyosan kérte, mert az egyezmény szerint a szülőket és gyermekeiket együtt kell szabadon engedni. Kiszabadult a 9 éves Emily Hand, aki egyedül, családja nélkül került fogságba, amikor ottalvós pizsama partira ment barátnőjéhez, Hila Rotem Sosanihoz a kibucba. Először azt közölték édesapjával, hogy azonosították földi maradványait, de később ez tévedésnek bizonyult, és túsznak nyilvánították. Elengedték a 21 éves Maja Regevet, akit a zenei fesztiválról raboltak el 18 éves öccsével, aki viszont maradt a Hamász fogságában.

A túszok elengedése után Izrael 39 palesztin foglyot engedett szabadon a Hamásszal kötött alku értelmében. Az MTI összefoglalója az újabb palesztin foglyokat Damon, Megiddo és Ofer börtönből engedte szabadon a szombat éjjel hazaengedett tizenhárom izraeliért cserébe.

photo_camera Szabadon engedésüket ünneplő palesztinok
Fotó: AHMAD GHARABLI/AFP

Hat nő és 33 fiatal, 19 év alatti férfi volt köztük, ugyanis csak nők és gyermekek szabadon engedéséről született katari, amerikai és egyiptomi közvetítéssel humanitárius egyezmény Izrael és a Hamász között. A nem köztörvényes, hanem biztonsági vétségekért, például izraeliek megkéseléséért elfogott és elítélt, vagy még az ítélet előtt álló palesztin foglyok hazatértek a Kelet-Jeruzsálemben és Ciszjordániában élő családjaikhoz.