Hatalmasat elsőzött a A(H1N2)v: egy brit páciensben a sertésinfluenza új törzsét észlelték

Egészségügy
2023 november 27., 17:16

Először mutatták ki emberben az Egyesült Királyságban a sertésinfluenza új törzsét, ami hasonló a jelenleg sertésekben keringő influenzavírushoz. Az A(H1N2)v influenzavírust a rutin országos influenza-ellenőrzés részeként diagnosztizálták, miután a páciens légzési problémákkal felkereste a háziorvosát North Yorkshire-ben.

Az érintett személyről nem tudni, hogy sertésekkel dolgozott volna, és már teljesen felépült. A fertőzés forrása egyelőre ismeretlen, vizsgálják.

photo_camera Fotó: police.hu

Az Egyesült Királyság Egészségügyi Biztonsági Ügynöksége (UKHSA) közölte, hogy szorosan figyelemmel kíséri a helyzetet, és lépéseket tesz a felügyelet fokozása érdekében a háziorvosi rendelőket és kórházakat érintő meglévő programokon belül.

2005 óta összesen 50, emberben jelentkező A(H1N2)v-esetet jelentettek világszerte, de egyikük sem rokon genetikailag ezzel a törzzsel. A H1N1, H1N2 és H3N2 a sertésinfluenza A vírusának fő altípusai sertésekben, esetenként embert is megfertőznek.

Az UKHSA közölte, hogy az Egyesült Királyságban kimutatott törzs különbözik a közelmúltban a világon máshol emberben előforduló H1N2-megbetegedésektől, de hasonló a brit sertésekben előforduló vírusokhoz. (Sky News)