Harminchárom palesztint engedtek szabadon az izraeliek a hétfői túszokért cserébe

külföld
2023 november 28., 07:46

Harminchárom palesztint – harminc gyereket és három nőt – engedtek ki izraeli börtönökből, miután hétfőn 11 izraeli túszt bocsátottak szabadon a Gázai övezetből. Az izraeli börtönszolgálat közölte, hogy a foglyokat a ciszjordániai Ofer izraeli börtönből és egy jeruzsálemi fogolytáborból engedték szabadon, így péntek óta összesen 150 palesztint engedtek ki.

A Twitteren közzétett felvételeken palesztinok tömegei üdvözölték a volt foglyokat, amikor Ciszjordániába érkeztek.

link Forrás

Ezzel párhuzamosan a Hamász fogságából eddig 51 izraeli szabadult ki. Izrael most újabb listát kapott a Gázai övezetben fogva tartott túszokról, akiket hamarosan szabadon engednek - jelentette kedden az izraeli média. A névsorban szereplőket várhatóan kedden engedik el - jelentette a Times of Israel Benjámin Netanjahu miniszterelnök hivatalára hivatkozva. A jelentés szerint a listát ellenőrizték, és értesítették a túszok családjait. Ezzel a gázai túszok ötödik csoportját engednék szabadon azóta, hogy pénteken humanitárius szünet kezdődött a Hamász palesztin iszlamista terrorszervezet és Izrael között. A Guardian szerint tíz emberről van szó.

Szabadon engedett palesztin nőt üdvözölnek Ciszjordániában.
photo_camera Szabadon engedett palesztin nőt üdvözölnek Ciszjordániában. Fotó: FADEL SENNA/AFP

Az Izrael és a Hamász által a múlt héten kötött megállapodás lehetőséget biztosít a megállapodás meghosszabbítására naponta további tíz túsz szabadon bocsátásáért cserébe. A megállapodás szerint tíz nap alatt legfeljebb száz elhurcolt túsz cserélhető ki legfeljebb háromszáz olyan palesztin fogolyra, akiket izraeli börtönökben tartanak őrizetben.

(MTI, Guardian)