Sztrájk a Guccinál

DIVAT
2023 november 28., 07:08

50 Gucci-alkalmazott sztrájkba kezdett, miután az olasz divátcég vezetése bejelentette: áthelyezi a római design stúdióját, illetve az ott dolgozó alkalmazottak meghatározó részét Milánóba.

Gucci üzlet Rómában
photo_camera Gucci üzlet Rómában Fotó: ANDREA RONCHINI, RONCHINI/NurPhoto via AFP

Az alkalmazottak szerint „bújtatott leépítés” zajlik a francia Kering luxuscsoport tulajdonában álló vállalatnál, mivel az érintettek jelentős része családi és egyéb okokból nem fog tudni átköltözni a 480 kilométerre fekvő Milánóba, a rövid határidő és a lehetetlen kondíciók miatt sokan nem fogják tudni folytatni a munkát.

Az októberi bejelentés úgy szólt, hogy a cég a 219 Rómában foglalkoztatott alkalmazott közül 153-at helyez át Milánóba. A munkatársak válaszul hétfőn négyórás munkabeszüntetésről döntöttek. Ez az első sztrájk a Gucci 102 éves történetében.

Szabályos tüntetés zajlott a cég római központja előtt, ahol a tiltakozók „A Gucci nem varr, csak vág” és „A Guccinál a leépítés a divat” feliratú molinókat tartottak az égbe.

A munkavállalók nevében Chiara Giannotti azt nyilatkozta: Róma a Gucci szíve, itt dolgoznak a tervezők, itt születnek a híres kollekciók, innen kiragadni a Guccit lehetetlen. Szerinte a Kering kihasználja a helyzetet, hogy megváljon sok munkavállalótól, akiknek elfogadhatatlan feltételeket kínáltak, vagy nem tudják elhagyni az olasz fővárost hónapokon belül, mint azt a cég most követeli tőlük.

A szakszervezet szerint a Rómában maradó 66 alkalmazott státusza is bizonytalan. Jelenleg azért küzdenek, hogy a maradók és a Milánóba távozók, és a Kering más cégeihez átirányított alkalmazottak mind ugyanolyan kondíciók mellett folytathassák a munkát.

A cég szerint szó nincs leépítésről és mindenben a vonatkozó előírások mentén járnak el, pénzügyileg és minden egyéb módon támogatják az áthelyezésben érintett munkavállalóikat. A Gucci szerint nagyon jó lesz a tervezőknek és kreatív szakembereknek Milánóban közösen dolgozni az ottani stratégákkal, divatosan fogalmazva: ki lesznek aknázva a szinergiák. (Guardian)