Varga Judit már a fősodratú médiát is a magyar érdekek ellenségei közé sorolta a parlamentben

POLITIKA
2023 november 28., 09:57

Kedden elkezdődött a parlamentben a szuverenitásvédelmi törvény és a hozzá kapcsolódó alkotmánymódosítások általános vitája, amihez Tuzson Bence igazságügyi miniszter azzal adta meg a baljós alaphangot, hogy „szuverenitásunkat napi szinten éri támadás, és ezekkel a támadásokkal szemben nekünk, magyaroknak folyamatosan kell védekeznünk”.

Tuzson Bence a parlamentben
photo_camera Tuzson Bence a parlamentben Fotó: Németh Dániel/444

A miniszter szerint nagyon erős az a törekvés, hogy a magyarok kezéből kivegyék az önrendelkezés jogát, és Európa egy olyan birodalommá váljon, ahol a nemzetek csak egy masszát képeznek. „A nemzetállamok helyébe egy Európai Egyesült Államok lép.” Majd azzal riogatta az ülésteremben ülő néhány tucat képviselőt, hogy Magyarország elveszítheti nyelvét, kultúráját és hosszú távon a történelmét is. Azt mondta, évek óta történnek kísérletek arra, hogy az alkotmányos önazonosságunkat megsemmisítsék, átalakítsák, és külföldi szervezetek szerezzenek befolyást az országban. Majd a 2022-es ellenzéki kampányba érkezett külföldi pénzekre utalt. Tuzson ezért szorgalmazza, hogy a most beterjesztett törvénymódosításokkal megakadályozzák, hogy külföldi szereplők különböző támogatásokat nyújtsanak pártoknak „és befolyásolják a magyar választók akaratát”.

Varga Judit
photo_camera Varga Judit Fotó: Németh Dániel/444

Az utána felszólaló Varga Judit már nemcsak a külföldi pénzeket elfogadó szervezeteket vette célba, hanem kimondta:

A határainkon belül pedig az idegen érdekek kiszolgálóit kell rendere visszavernünk, akik nagy, nemzetközi NGO-hálózat által, guruló dollárok segítségével vagy éppen a fősodratú, progresszív, liberális médián keresztül próbálják aláásni a magyar érdekérvényesítést.

Ezért szerinte természetes reflex, ha azt mondják, Magyarország nem engedheti, hogy bárki korlátozza a függetlenségét és szuverenitását. Majd a múlt héten beterjesztett javaslatok igazolására európai példákat sorolt fel, amik egyébként nagyrészt a külföldi dezinformációt célozták. Utalt például Ursula von der Leyen bizottsági elnökre, akinek a képével a kormány épp teleplakátolta az országot.

Von der Leyen a 2022-es évértékelő beszédében azt mondta, „országainkat különböző módokon külföldi autokraták veszik célba. Külföldi szervezetek olyan intézeteket finanszíroznak, amelyek aláássák értékeinket. Az internetről induló dezinformációjuk egyetemeink előadótermeit is eléri”. Emlékeztetett arra is, hogy az év elején az Amszterdami Egyetem bezárt egy kutatóközpontot, amit valójában kínai szervezetek finanszíroztak. Egyben bejelentette, hogy benyújt egy demokráciavédelmi csomagot, ami lehetővé teszi, hogy feltárják a rejtett külföldi befolyást és a tisztességtelen finanszírozást. De Varga Judit szerint ennek az intézkedéscsomagnak a megalkotását a „transzparenciától rettegő, nemzetközi NGO-hálózat” próbálja megakadályozni, ezért nincs előrelépés.

Varga Judit szerint 2022-ben a magyar baloldal kockáztatta az ország szuverenitását, de ennek nem lehetett komolyabb következménye a jelenlegi szabályok miatt. „Hogy ez ne fordulhasson elő még egyszer, a Fidesz-KDNP képviselői az előttünk fekvő szuverenitásvédelmi törvényjavaslatot nyújtották be a Tisztelt Ház elé.” A felszólalás végén az ellenzéknek azt üzente:

„A baloldali képviselőknek pedig bátorságot kívánok, hogy egyszer végre a magyar emberek érdekeit helyezzék a nemzetközi pénzemberek és hálózatok érdekei elé.”