Meghalt Warren Buffett legfőbb bizalmasa, Charlie Munger

külföld
2023 november 29., 09:29

99 évesen elhunyt Charlie Munger, aki a világ egyik leggazdagabb emberének, Warren Buffettnek volt a legfőbb bizalmasa. „Charlie inspirációja, bölcsessége és részvétele nélkül a Berkshire Hathaway nem érte volna el jelenlegi státuszát” – mondta a veterán befektető.

Warren Buffett és Charlie Munger a részvényesek éves találkozóján Omahában, 2019. május 3-án.
photo_camera Warren Buffett és Charlie Munger a részvényesek éves találkozóján Omahában, 2019. május 3-án. Fotó: Johannes Eisele/AFP

Munger január 1-én lett volna 100 éves, 1978 óta volt a Berkshire alelnöke. A cég szerint békésen halt meg egy kaliforniai kórházban.

Buffett a Berkshire Hathaway-t egy csőd szélén álló textilgyártóból építette fel befektetési óriásvállalattá, a birodalom tőzsdei értéke 785 milliárd dollár. Munger szorosan együttműködött Buffett-tel a tőkeallokációban, és arról volt ismert, hogy nem keményen felszólalt, ha úgy gondolta, az üzleti partnere hibát követ el.

A Berkshire több száz milliárd dollár értékű részvényt birtokol különböző cégekben, köztük az Apple-ben. Munger a méltatói szerint abban volt ügyes, hogy lebeszélte Buffettet az úgynevezett „szivarcsutkákról”, azaz olyan középszerű cégekről, amiknek már csak kevés füstjük maradt, és nagyon olcsón meg lehetett őket vásárolni.

photo_camera Fotó: JOHANNES EISELE/AFP

Az év elején Munger vagyonát 2,3 milliárd dollárra becsülték, ami lényegesen kisebb Buffett több mint 100 milliárd dollárra becsült vagyonánál. (Összehasonlításképp: Orbán Viktor gazdasági jobbkezének, Mészáros Lőrincnek egy májusi adat szerint mai árfolyamon 1,9 milliárd dollár a vagyona, míg a miniszterelnöknek papíron minimális a megtakarítása.)

Munger halála előtt egy héttel Buffett 866 millió dollárnyi Berkshire-részvényt adományozott négy családi jótékonysági szervezetnek. Akkoriban Buffett egy ritka levélben elismerte, hogy 93 évesen – bár nem jelezte visszalépési szándékát –, „már a hosszabbításban” játszik.

A Berkshire-nek két másik elnöke van, Greg Abel és Ajit Jain, ők felügyelik a mindennapi üzletmenetet, és Buffett 2021-ben Abelt nevezte ki utódjának. (BBC)