Minden küzdelem hiábavaló volt - Orbán már csak a harmadik legnagyobb kerékkötő Európában

POLITIKA
2023 november 29., 15:01

Hiába harcolt idén is kitartóan Brüsszel ellen, Orbán Viktor egy helyet hátracsúszott a Politico európai kerékkötőket rangsoroló listáján.

Tavaly még második volt Giorgia Meloni mögött, idén azonban az Orosz Központi Bank igazgatója és Carles Puigdemont, brüsszeli száműzetésben élő katalán szeparatista is megelőzte.

Az újság méltatása szerint Orbán évek óta hadakozik Brüsszellel, jó barátságot ápol Vlagyimir Putyinnal, és a szélsőjobboldal előretörésében bízik a 2024-es EP-választáson.

photo_camera Fotó: Németh Dániel/444

A Politico szerint Orbán arra készülhet, hogy 2024 második felében az európai értékekkel ellentétes politikájának népszerűsítésére használja fel Magyarország soros EU-elnökségét. Tervét viszont nehezíti, hogy lengyel szövetségesei elvesztették az októberi választást, így új szövetségesek után kell néznie az Európai Tanácsban.

Európa legbefolyásosabb emberének egyébként a lengyel belpolitikába győzelemmel visszatérő Donald Tuskot választotta az újság. A tavalyi listán Volodimir Zelenszkij volt az év embere, neki idén az első számú álmodozó posztja jutott. Érdekes változás még tavalyhoz képest, hogy Meloni első számú kerékkötőből első számú cselekvő lett.

Eltűnt viszont a listáról a tavaly még első számú cselekvőként rangsorolt német alkancellár, Robert Habeck, az első számú álmodozónak választott, azóta megbukott finn miniszterelnök, Sanna Marin, de Putyin és külügyminisztere, Szergej Lavrov sincs rajta az idei listán.