link Forrás

Mi történt a lengyel választáson, és miért fontos ez nekünk?

élő
2023 október 16., 09:36
  • Miről szavazhattak pontosan a lengyelek vasárnap?
  • Hogy szerepeltek a pártok, pártszövetségek, és mik a lehetséges koalíciós felállások?
  • Milyen hatással lehet az eredmény a lengyel-magyar kapcsolatokra, hogyan változhat Lengyelország és az EU viszonya.
  • Ezekről a kérdésekről beszélgettünk meghívott vendégünkkel, Mitrovits Miklós történésszel, polonistával.

Mitrovits Miklós a beszélgetés elején elmondta, hivatalos végeredmény keddre várható, de a late pollok már elég pontosak szoktak lenni Lengyelországban. Utóbbiakat hétfő reggel 8-kor publikálták, és jelentősen nem tértek el a tegnapi exit pollokhoz képest. Ezért nagy fordulat szerinte nem várható.

Fontos, hogy Lengyelországban nem balliberális kormány lesz, hanem az ultrakonzervatív PiS-t váltja le egy alapvetően liberális-konzervatív koalíció. Az ellenzéki pártoknak az abortusz és az élettársi kapcsolatok kérdésében sincsenek extrém progresszív ígéreteik, azok csupán lengyel szemmel nézve számítanak annak.

A lengyel elnöknek vétójoga van, az ellenzéknek pedig biztosan nem lesz háromötödös többsége, így azt nem tudják semlegesíteni. Emiatt nehéz lesz egyes konzervatív törvényeket megváltoztatni.

Mitrovits szerint nem lesz nehéz a koalíciós kormányzás, mert az elmúlt években sokat közeledtek egymáshoz az ellenzéki pártok. Külpolitikájukban például semmilyen eltérés sincs.

Az elnök hagyományosan a győztes párt miniszterelnök-jelöltjét kéri fel a kormányalakításra, valószínűleg most is Mateusz Morawieczkit fogja. Ha neki nem sikerül, jöhet Donald Tusk. A folyamat viszont akár november végéig is elhúzódhat.

Jarosław Kaczyński, a PiS elnöke beszél a választás estéjén.
photo_camera Jarosław Kaczyński, a PiS elnöke beszél az exit pollok bejelentése után Fotó: WOJTEK RADWANSKI/AFP

Mitrovits nem látja Jarosław Kaczyński pártelnök jövőjét a PiS-ben. Hiába nyerték meg a választást, a szavazók többsége mégis elutasította az ultrakonzervatív politikájukat. Emiatt Mitrovits nem hiszi, hogy 4 év múlva is Kaczyński áll majd a párt élén.

Az ellenzék tudatos döntése volt, hogy külön induljon. Ez pedig meghozta az eredményét. A Lewica a női szavazókat, a Harmadik Út az államtól független vállalkozói középosztályt szólította meg sikeresen. A Polgári Koalíció pedig szállította a 8 évnyi kormányzásából megmaradt keménymagját.

Mitrovits szerint Tusk visszatérése óriási politikai tett. Négy éve még 16 százalékkal kaptak ki a PiS-től. A pártelnök azonban nemcsak végigcsinálta a kampányt, hanem állta a közmédia ütéseit is. Ha tényleg miniszterelnök lesz, a régióban ritkán látható comeback-et hajt végre.

Donald Tusk beszél támogatóihoz az exit pollok kihirdetése után
photo_camera Donald Tusk beszél támogatóihoz az exit pollok kihirdetése után Fotó: KACPER PEMPEL/REUTERS

Orbán Viktor és Donald Tusk között rossz a személyes kapcsolat, ezért biztosan nehéz lesz a két kormány közötti kezdeti együttműködés. Hosszútávon viszont nem engedheti meg a magyar kormány, hogy ellenséges viszonyt ápoljon Lengyelországgal. Mitrovits szerint felül tudnak majd emelkedni a különbségeken a felek.

Ha Tusk lesz a miniszterelnök, rendezni próbálja majd az ukrán-lengyel viszonyt, mely az utóbbi hetekben romlott meg a gabonaszállítmányok miatt. Ukrajna győzelme ugyanis stratégiai érdeke Lengyelországnak. Mitrovits szerint nem lesz oroszbarát Budapest-Pozsony-Varsó tengely. Valószínűbb egy Prága-Varsó tengely.

A bírósági reformot eltörli majd az ellenzék, így elhárul az uniós források folyósítása előtti akadály. Hatalmas pénzeket hozhat haza Tusk, melyekből választási ígéreteinek egy részét is finanszírozni tudja majd.

A választás előtti esélyekről ebben a cikkben írtunk részletesen, valamint egy videót is készítettünk a témában.