Az exit pollok alapján a Jog és Igazságosság nyerheti a lengyel választást, de az ellenzéki koalíció alakíthat majd kormányt

külföld
2023 október 15., 19:15

Az exit pollok alapján a Jog és Igazságosság (PiS) nyerte a lengyel választást, de nem gyűjtött elég mandátumot a parlamenti többség megszerzéséhez. A Donald Tusk vezette ellenzék viszont koalíciót alakítva többségbe kerülhet. A Polgári Koalíció, a Harmadik Út és a Lewica ugyanis együtt 248 mandátumot szerezhet a 460 fős alsóházban.

  • ultrakonzervatív Jog és Igazságosság (PiS): 36,8 százalék - 200 mandátum
  • liberális-zöld-jobboldali Polgári Koalíció (KO): 31,6 százalék - 163 mandátum
  • centrista Harmadik Út: 13 százalék - 55 mandátum
  • újbalos Lewica: 8,6 százalék - 30 mandátum
  • szélsőjobboldali Konföderáció: 6,2 százalék - 12 mandátum

Fontos azonban, hogy ez még nem a hivatalos végeredmény, az csak a határontúli szavazatok beérkezése és megszámolása után, kedd magasságában várható.

Az exit pollok kihirdetése után Tusk beszédében azt mondta, soha életében nem volt ennyire boldog. Szerinte Lengyelország és a demokrácia győzött. Egy éve még senki sem hitte, de ma kivonták a PiS-t a hatalomból.

Donald Tusk beszél támogatóihoz az exit pollok kihirdetése után
photo_camera Donald Tusk beszél támogatóihoz az exit pollok kihirdetése után Fotó: KACPER PEMPEL/REUTERS

A PiS elnöke, Jarosław Kaczyński arról beszélt, hogy negyedik, zsinórban harmadik győzelmüket aratták a parlamenti választáson. Kérdés viszont, hogy ezt a sikert sikerül-e újabb kormányzati ciklusra fordítaniuk. Ezt még nem tudják. Kaczyński szerint reménykedniük kell, és függetlenül attól, hogy hatalmon vagy ellenzékben lesznek, különböző módokon fogják megvalósítani a projektjüket.

Jarosław Kaczyński, a PiS elnöke beszél a választás estéjén.
photo_camera Jarosław Kaczyński, a PiS elnöke beszél az exit pollok bejelentése után Fotó: WOJTEK RADWANSKI/AFP

A 72,9 százalékos részvételi arány rekordot döntött, 1989 óta most szavaztak a legtöbben. A szintén ma tartott népszavazáson viszont csak 40 százalékos volt a részvétel, így az nem lesz kötelező érvényű.

A lengyelek a parlament mindkét házát, a 100 fős Szenátust és a 460 fős Szejmet is újraválasztották ma. A sikeres kormányalakításhoz, vagyis a miniszterelnök megválasztásához 231 képviselő szavazatára van szükség az alsóházban.

A közép-kelet-európai szemmel kiemelkedő jelentőségű választás tétje, hogy megkezdi-e zsinórban harmadik, rekordot jelentő ciklusát a PiS, vagy nyolc év után kormányt vált Lengyelország.

A választás előtti esélyekről ebben a cikkben írtunk részletesen, valamint egy videót is készítettünk a témában.

Az eredményeket hétfőn élő videóban értékeljük Mitrovits Miklós történész-polonistával, az NKE Közép-Európa Kutatóintézet munkatársával.

photo_camera Grafika: botost/444