Egykori miniszterelnök váltaná le az importált orbáni politikával nyolc éve sikeres lengyel kormányt

külföld
2023 október 12., 13:19
  • Október 15-én parlamenti választást tartanak Lengyelországban.
  • Az ultrakonzervatív Jog és Igazságosság párt és elnöke, Jarosław Kaczyński zsinórban harmadik győzelmére készül.
  • Az ellenzéki pártok külön indulnak, de Donald Tusk vezetésével koalíciós kormányt alakítanának.
  • A mérleg nyelve lehet a szélsőjobboldali Konföderáció nevű pártszövetség, a kormánypárt potenciális koalíciós partnereként.

Habár modernkori történelmének egyik legfontosabb választására készül Lengyelország, Varsó utcáin nyomát sem látni a kampánynak. Akár a felhőkarcolókkal tömött üzleti negyedben, akár az óvárosban sétál az ember, választási plakátot csak elvétve talál. A közterületek rendezettek, a járókelők békések. Sehol egy politikai graffiti vagy egy buzgó aktivista. Csak a vihar előtti csend.

Ez főleg annak fényében meglepő, hogy az elmúlt hetekben még magyar szemmel nézve is különösen durva kampány zajlott a lengyeleknél. Az országot 2015 óta irányító ultrakonzervatív Jog és Igazságosság (PiS) pártnak ugyanis nemcsak a koalíciós kormányzásra készülő ellenzékkel kell megküzdenie, hanem miniszterelnök-jelöltjük személyében politikai ősellenségével is.

Tizenkét évet kellett rá várni, de október 15-én újra összecsap a modern Lengyelország két legnagyobb formátumú politikusa: Jarosław Kaczyński és Donald Tusk.

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.