Lengyelország a gabonavita miatt nem szállít több fegyvert Ukrajnának

külföld
2023 szeptember 21., 04:28

A gabonaszállítás körüli diplomáciai vita eldurvulása miatt Ukrajna egyik leghűségesebb szövetségese, Lengyelország bejelentette, hogy nem szállít több fegyvert az országnak, írja a BBC.

photo_camera Fotó: STR/AFP

Péntek este az Európai Bizottság úgy döntött, engedélyezi az ukrán gabonaértékesítést az EU-ban, ezzel véget ért a gabonaimport korlátozása, amit öt keleti EU-tagállam tavasszal ért el a saját hazai gazdálkodóinak megvédésére, az Ukrajnából az EU-s piacra rázúduló, korábban más országokban eladott gabona ugyanis lenyomná az árakat a hazai gazdálkodók kárára.

Lengyelország, Magyarország és Szlovákia órákon belül bejelentette, hogy egyoldalúan betiltják az ukrán gabona behozatalát, szembemenve az Európai Bizottsággal, megsértve az EU egységes piacának szabályait és felingerelve más EU-kormányokat. Ukrajna hivatalosan is pert indított az ügyben.

Ukrán gabonaszállító vonat Munkácson.
photo_camera Ukrán gabonaszállító vonat Munkácson. Fotó: Kaufmann Balázs / 444

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök az ENSZ-ben azt mondta, hogy egyes nemzetek szolidaritást színleltek Ukrajnával. Ezt Varsó Lengyelországgal kapcsolatban, „ami a háború első napjai óta támogatja Ukrajnát, indokolatlannak ítélte”, és bekérette a nagykövetet. Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök szerdán televíziós beszédben jelentette be a döntést, hogy nem szállítanak többé fegyvereket Ukrajnának. „Most modernebb fegyverekkel látjuk el Lengyelországot” – mondta Morawiecki.

Herczeg Márk szerdai összefoglaló cikkében azt írta, hogy a Politico szerint a vita megbontotta az európai egységet, és egyes EU-s diplomaták kikeltek a különutaskodó Lengyelország ellen, a veszekedés pedig próbára teszi Kijev és Brüsszel kapcsolatát másfél évvel a háború kezdete után, az ukrán ellentámadás idején – de mindez csak ízelítő a várható összefeszülésekből.