Az Európai Unió feloldotta az ukrán gabonatilalmat, Orbán máris nekiment egy rendelettel

mezőgazdaság
2023 szeptember 15., 19:03

Az Európai Unió öt országban, köztük Magyarországon is megszünteti az ukrán gabonaimport tilalmát, írja a Bloomberg. A lap hozzáteszi, hogy ezzel együtt Orbán Viktor gyorsan alá is írt egy rendeletet, ami megtiltja az ukránoknak huszonnégy termék, köztük bor, marhahús, kukorica, napraforgómag és árpa behozatalát - a tranzitot kivéve.

A rendelet a bejelentés után pár órával már megjelent a Magyar Közlönyben.

A háború kezdetével Oroszország blokád alá vonta Ukrajna fekete-tengeri útvonalait, így a jóval drágább szárazföldi szállítás miatt sok Ukrajnából érkező áru, főleg gabona kapott uniós szabadkereskedelmi státuszt, és kötött ki a szomszédos uniós tagországokban az eredeti, afrikai és közel-keleti célországok helyett. A gabonaegyezményt Oroszország azóta felmondta, a helyreállításáról nem sikerült megállapodni. Az olcsó ukrán gabona hátrányos helyzetbe hozta a helyi termelőket, ezért az EU áprilisban megállapodott az öt Ukrajnával szomszédos uniós országgal - rajtunk kívül Lengyelország, Románia, Bulgária és Szlovákia érintett -, hogy a területükön csak áthaladhat az ukrán gabona, eladni és tárolni nem lehet.

Nagy István agrárminiszter szerdán Facebookon lengette be, hogy a kormány az uniós döntéstől függetlenül önkényesen meghosszabbítja az ukrán gabonatilalmat, és hasonló magánakciót terveznek a lengyelek is. Zelenszkij ukrán elnök „elfogadhatatlan”, Denisz Smihal ukrán miniszterelnök korábban „barátságtalan és populista” lépésnek nevezte a tilalom meghosszabbítását.

A korlátozás pénteki lejártával a miniszterelnök gyorsan alá is írta a rendeletet, ami megtiltja huszonnégy ukrán termék, köztük bor, marhahús, kukorica, napraforgómag és árpa behozatalát. A korlátozások eddig csak négy termékre vonatkoztak.

Az uniós behozatali korlátozások meghosszabbítását követelik a román gazdaszervezetek is, azzal fenyegetve, hogy eltorlaszolják a konstancai kikötőt és a határátkelőket, ha a kormány máshogy dönt.