Nagy István: Fenn kell tartani az ukrán gabona behozatali tilalmát

POLITIKA
2023 szeptember 12., 10:23

„Az Ukrajnából a szomszédos tagállamokba irányuló gabona behozatal tilalmát előíró rendkívüli intézkedést továbbra is fenn kell tartani” – közölte Nagy István agrárminiszter, aki a román mezőgazdasági és vidékfejlesztési tárcavezetővel tárgyalt Bukarestben.

Az MTI beszámolója szerint miniszter úgy fogalmazott, hogy „az uniós importtilalmat igazoló rendkívüli körülmények továbbra is fennállnak, ezért az ukrán gabona behozatali korlátozását továbbra is meg kívánjuk őrizni”.

Elmondta, hogy „a tranzitszállításokat Romániához hasonlóan mi is engedjük, nem akarunk Ukrajnának ártani, a gazdáink versenyképességét azonban meg kívánjuk őrizni”. Nagy szerint „azon kell tovább dolgoznunk, hogy az ukrán gabona minél gyorsabban a kikötőkbe érjen és megtalálja korábbi hagyományos piacait Észak-Afrikában, vagy a Közel-Keleten”. Hozzátette, hogy az ukrán gabona behozatali tilalom meghosszabbításáról kedden a bolgár és a szlovák agárminiszterekkel is egyeztetni fog.

Aztán arról beszélt, hogy az őszi talaj előkészítéshez és a vetési munkálatokhoz forrást kell biztosítani a gazdálkodóknak, ebben pedig „a kamattámogatott hitelek jelenthetnek segítséget”.