Zelenszkij: Elfogadhatatlan lenne, ha az EU meghosszabbítaná az ukrán gabonaimport tilalmát

mezőgazdaság
2023 július 24., 18:15

Elfogadhatatlan lenne Ukrajna számára, ha szeptember 15. után is meghosszabbítanák az ukrán gabona behozatalára vonatkozó EU-s tilalmat – közölte Volodimir Zelenszkij.

Az ukrán elnök azt mondta, Ukrajna „hisz az Európai Bizottsággal kötött megállapodásokban”, de felkészül az ukrán gabonaexporttal kapcsolatos minden fejleményre. „Álláspontunk egyértelmű: a szárazföldi export blokkolása szeptember 15. után, amikor a vonatkozó korlátozások megszűnnek, semmilyen formában sem fogadható el. Minden érdeklődővel tartjuk a kapcsolatot, hogy mindenki számára megfelelő megoldást találjunk” – közölte.

Fel nem robbant kazettás bomba egy gabonaföldön, az ukrajnai Mikolajivban 2022. július 22-én.
photo_camera Fel nem robbant kazettás bomba egy gabonaföldön, az ukrajnai Mikolajivban 2022. július 22-én. Illusztráció: Maciek Musialek/NurPhoto via AFP

Bulgária, Magyarország, Lengyelország, Románia és Szlovákia közösen fordult az EU-hoz azzal a kéréssel, hogy szeptember 15. után hosszabbítsák meg az ukrán gabona behozatalára vonatkozó tilalmat. A múlt héten Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök kilátásba helyezte, hogy a határidő lejártával sem nyitja meg a lengyel-ukrán határt a gabonatermékek előtt. Denisz Smihal ukrán miniszterelnök ezt a tervet „barátságtalan és populista” lépésnek nevezte. (MTI)