Eldurvult a lengyel-ukrán gabonavita, részegezés is volt, most meg már újabb importtilalmakkal fenyegetőznek

mezőgazdaság
2023 szeptember 20., 17:30

Amikor Tarasz Kacska, az ukrán gazdasági és kereskedelmiminiszter-helyettese bejelentette, hogy Kijev a Kereskedelmi Világszervezetnél (WTO) beperel három uniós tagállamot (Magyarországot, Lengyelországot és Szlovákiát) az ukrán gabona további kitiltása miatt, a blokk egyik nagykövete a Politico szerint azt mondta:

„Az a férfi részeg volt?”

Ukrajna hivatalosan is pert indított, miután a három ország szembeszállva az Európai Bizottsággal fenntartja az ukrán gabonaimport tiltását.

A Politico azt írja, a vita megbontotta az európai egységet, és egyes EU-s diplomaták kikeltek a különutaskodó Lengyelország ellen, a veszekedés pedig próbára teszi Kijev és Brüsszel kapcsolatát másfél évvel a háború kezdete után, az ukrán ellentámadás idején – de mindez csak ízelítő a várható összefeszülésekből.

Kacska a brüsszeli lapnak azt mondta, a maga részéről alig rándult meg a részeges megjegyzésre, szerinte az EU-diplomaták láthatóan „nem voltak készen az effajta világos nyelvezetre” Kijevből.

Péntek este az Európai Bizottság úgy döntött, engedélyezi az ukrán gabonaértékesítést az EU-ban, ezzel véget ért a gabonaimport korlátozása, amit öt keleti EU-tagállam tavasszal ért el a saját hazai gazdálkodóinak megvédésére, az Ukrajnából az EU-s piacra rázúduló, korábban más országokban eladott gabona ugyanis lenyomná az árakat a hazai gazdálkodók kárára.

Gabonaszállító hajó Reni kikötőjében még 2022 nyarán.
photo_camera Gabonaszállító hajó Reni kikötőjében még 2022 nyarán. Fotó: Szerhij Harcsenko/NurPhoto via AFP

Lengyelország, Magyarország és Szlovákia órákon belül bejelentette, hogy egyoldalúan betiltják az ukrán gabona behozatalát, szembemenve az Európai Bizottsággal, megsértve az EU egységes piacának szabályait és felingerelve más EU-kormányokat.

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.