Ukrajna és Moldova is megkapta a tagjelölti státuszt az EU-tól

háború
2022 június 23., 19:36
comments 1

"Az Európai Unió tagországainak vezetői megállapodtak, hogy megadják Ukrajnának és Moldovának a tagjelölt státuszt" - jelentette be Charles Michel, az uniós tagállamok vezetőit tömörítő Európai Tanács elnöke Twitter-üzenetében csütörtökön este.

link Forrás

Charles Michel szerint ez egy „történelmi pillanat”, amely „döntő lépést jelent” Ukrajna és Moldova Európai Unió felé vezető útján.

Ukrajna februárban jelentkezett tagjelöltnek az EU-ba, napokkal azután, hogy Oroszország lerohanta az államot. A kérelmet rekordsebességgel fogadták el. A státusz megszerzése az első hivatalos lépés az EU-tagság felé, de a belépést előkészítő folyamat több évet vehet igénybe.

Ukrajna EU-nagykövete, Vszevolod Csencov szerint a tagjelölti státusz nagy lökést jelent pszichológiailag, ugyanakkor a BBC-nek azt is elismerte, hogy a „valódi integráció” csak a háború befejezése után kezdődhet meg.

Egyelőre nem tudni, mikor kezdődhetnek el a csatlakozásról szóló tárgyalások, de Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke szerint nem lesz kivételezés, az előírásoknak megfelelően, az európai értékek mentén zajlanak majd.

Ukrajna és Moldova mellett Georgia (Grúzia) tagjelölti státuszának kérdése is napirenden volt. Bár von der Leyen azt mondta, hogy Georgia is "része az európai családunknak", Michel szerint pedig a Tanács elismerte az ország "európai perspektíváját", az állam- és kormányfők végül úgy ítélték meg, hogy még nem teljesíti a tagjelöltség feltételeit.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke Twitter-üzenetében azt írta: a döntés „mindannyiunkat megerősít”.

link Forrás

„Megerősíti Ukrajnát, Moldovát és Georgiát az orosz imperializmussal szemben. És megerősíti az EU-t. Mert ismét megmutatja a világnak, hogy egységesek és erősek vagyunk a külső fenyegetésekkel szemben.”

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.