Román gazdaszervezetek blokáddal fenyegetnek, ha nem hosszabbítják meg az ukrán gabonaimport tilalmát

mezőgazdaság
2023 szeptember 12., 12:58

Az ukrán mezőgazdasági termékekre vonatkozó, pénteken lejáró uniós behozatali korlátozások meghosszabbítását követelik a román gazdaszervezetek, azt is kilátásba helyezve, hogy eltorlaszolják a konstancai kikötőt és a határátkelőket, ha a követeléseiket nem teljesítik.

Az ország vezetőihez intézett nyílt levelükben azt írták, hogy Románia Lengyelországgal, Magyarországgal, Bulgáriával és Szlovákiával együtt rendkívüli engedményeket tett a háború által sújtott ukrán gazdák támogatása és a világ élelmiszer-biztonságának megőrzése érdekében, de az Ukrajnából exportált mezőgazdasági termékek 95 százaléka az EU-ban maradt súlyos piaci zavarokat okozva.

Szerintük Románia hatalmas áldozatokat hozott azáltal, hogy az EU-ba érkezett ukrán mezőgazdasági termékek 65 százalékának behozatalát és tranzitját segítette, és emiatt a romániai gazdák 45 százaléka fizetésképtelenné vált, mivel annyira lement a gabonafélék és olajos növények felvásárlási ára, hogy nem tudja a korábbi vetéssel kapcsolatos adósságait törleszteni.

Fel nem robbant kazettás bomba egy gabonaföldön, az ukrajnai Mikolajivban 2022. július 22-én.
photo_camera Fel nem robbant kazettás bomba egy gabonaföldön, az ukrajnai Mikolajivban 2022. július 22-én. Illusztráció: Maciek Musialek/NurPhoto via AFP

A gazdák szerint a beígért ellenőrzések a tranzitmennyiség növelésének „erőltetése” közben elmaradtak, így ha valóban a jelenlegi 2-ről havi 4 millió tonnára fogják emelni az országon áthaladó ukrán mezőgazdasági termékek mennyiségét, anélkül, hogy meghosszabbítsák az importkorlátozásokat, az nagyon sok román gazda csődjét fogja eredményezni, mert annyira leveri az árakat, hogy képtelenek lesznek a terményeiket eladni.

A román államfőnek, miniszterelnöknek, az Európai Bizottság elnökének, az uniós mezőgazdasági biztosnak, a bukaresti kormány tagjainak és a román EP-képviselőknek címzett nyílt levelet aláíró négy gazdaszervezet követeli, hogy a háború végéig hosszabbítsák meg az ukrán mezőgazdasági termékekre vonatkozó EU-s behozatali korlátozásokat, állítsák vissza a 2022. január 1-én érvényes vámszabályokat, szigorítsák az ellenőrzést az Ukrajnából érkező szállítmányok zárolása és útvonala terén.

Ha uniós szinten nem születne döntés a gabonaimport tilalmának meghosszabbításáról, a román gazdaszervezetek a magyar és lengyel mintára történő egyoldalú intézkedések meghozatalát követelik a bukaresti kormánytól. Ha a követeléseik nem teljesülnek, a román mezőgazdasági termelők többsége be fogja szüntetni a munkát, és blokád alá vonja a konstancai kikötőt és az ország minden határátkelőjét – áll a román gazdaszervezetek nyílt levelében.

A lengyel kormány kiterjeszti az ukrán gabonaimportra vonatkozó embargót

Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök a kormányülésen megígérte, hogy megakadályozza az ukrajnai gabonaimportot. „Csak a Jog és Igazságosság kormánya (a lengyel kormánypárt, a PiS) garantálja gazdáink érdekeinek védelmét” – mondta a miniszterelnök, aki szerint a kormányzó párt ellenáll „a lengyel piac összeomlasztására tett kísérleteknek”.

„Határozott álláspontunk vezetett az ukrán gabona importjának felfüggesztéséhez az EU közös piacára. Az EU most tárgyal arról, hogy fenntartsák-e ezt a tilalmat” – mondta Morawiecki, aki szerint Lengyelország nem engedi megnyitni az ország határait, függetlenül Brüsszel döntésétől.

„Nem akarunk Ukrajnának ártani, a gazdáink versenyképességét azonban meg kívánjuk őrizni” – mondta Nagy István agrárminiszter, aki szerint szintén fent kell tartani az ukrán gabona behozatali tilalmát.

Hétfőn Vlagyimir Zelenszkij ukrán elnök választottbírósági eljárással fenyegette meg az EU-t, ha meghosszabbítják a gabonaimport korlátozásait, Kijev ellenzi gabonaexportjának minden további korlátozását. (VG, MTI)