Nyolc katonával a fedélzetén lezuhant egy amerikai repülőgép Japánban

külföld
2023 november 29., 08:41

Lezuhant egy amerikai katonai repülőgép nyolc fővel a fedélzetén a japán Jakusima-szigetnél. A japán parti őrség a BBC-nek elmondta, hogy egy embert életben találtak, de állapota egyelőre tisztázatlan. Az NHK japán műsorszolgáltató szerint a CV-22 Osprey a jakusimai repülőtéren próbált leszállni. Eközben a gép bal oldali hajtóműve kigyulladt.

Egy CV-22 Osprey. Ilyen gép zuhant le Japán partjainál.
photo_camera Egy CV-22 Osprey. Ilyen gép zuhant le Japán partjainál. Fotó: MI NEWS/NurPhoto via AFP

A repülőgép feltehetően a Jamagucsi régióban lévő Iwakuni támaszpontról tartott az okinawai Kadena támaszpontra. Mentőakciót indítottak a szerencsétlenül járt legénység kimentésére.

Az Osprey egy olyan repülőgép, amely helikopterként és turbólégcsavaros repülőgépként is működhet. Az évek során számos halálos kimenetelű balesetben volt már része.

2017-ben három tengerészgyalogos meghalt, amikor egy Osprey lezuhant, miután egy szállítóhajó hátuljának csapódott, miközben Ausztrália északi partjainál próbált leszállni a tengeren. Ugyancsak Ausztráliában három amerikai tengerészgyalogos meghalt, többen súlyosan megsebesültek, amikor Osprey lezuhant egy hadgyakorlat során idén augusztusban. Tavaly márciusban pedig Norvégiában járt szerencsétlenül egy gép négy fős legénysége.

(BBC)