A Médiatanács szerint túlságosan alázták Fekete Pákót az RTL műsorában

tévé
2023 november 30., 09:49

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa eljárást indít az RTL médiaszolgáltatója ellen, két műsor miatt is: a celebes bokszolós és a reggeli műsorukkal volt problémájuk.

A közlemény szerint a Sztárbox november 5-i adása miatt indult eljárás, vagyis amiatt az élő adás miatt, amiben Fluor Tomi hangulatba került, és azt ordította: „Mindent megbaszunk!” Azt írják, a műsort az RTL tizenkettes karikával adta le, de az NMHH szerint miután a műsorban „ismert médiaszereplők és celebek vívnak egymással ökölvívó mérkőzéseket”, nem pedig sportolók, így az „nem minősül sportműsornak”, márpedig „az erőszakos tartalom propagálása, reflexió nélküli bemutatása veszélyeket hordozhat a gyermekkorú nézőkre”.

Emiatt úgy látják, „megalapozottan feltételezhető, hogy az erőszakos jelenetek bemutatása, valamint a műsorszám időnként obszcén, trágár nyelvezete miatt a műsorszám a kiskorúak személyiségfejlődését negatívan befolyásolhatta”. A most induló eljárásában azt vizsgálják majd, hogy megfelelő volt-e a Sztárbox korhatár-besorolása.

Eljárás indul a szintén RTL-es Reggeli című műsor október 25-i adása miatt is, amiben Fekete Pákóval beszélgettek a műsorvezetők a közelmúltban megszerzett magyar állampolgárságáról.

Az NMHH közleménye szerint „az interjú alanya a gúnyolódó műsorvezetői kérdésekre válaszolva elmondta, hogy azért volt fontos számára az állampolgárság megszerzése, mert régóta él Magyarországon, valamint szereti a magyar kultúrát és szokásokat”. Problémásnak találták, hogy a műsorvezetők ezután elkezdték tesztelni Fekete Pákó tudását, és az Alkotmányos alapismeretek című könyvből tettek fel neki kérdéseket, amivel „megalázó helyzetbe” hozták.

Az NMHH közleményében ezen a ponton megjegyezték, hogy „önmagában az a körülmény, hogy valaki önkéntes döntése alapján válik egy műsorszám szereplőjévé, még nem jelenti azt, hogy az emberi méltóság normáit vele szemben nem kellene betartani”. Úgy látják ugyanis, hogy Fekete Pákót „a műsorvezetők olyan helyzetbe hozták, amit láthatóan nem tudott megfelelően kezelni”, így a Médiatanács „az emberi méltóság vélelmezett megsértése miatt eljárást indított” a csatorna szolgáltatója ellen.