Így döbbent meg Mao azon, hogy Kissinger felesége mennyivel magasabb a férjénél

külföld
2023 november 30., 08:32
photo_camera A Föld egyik legnagyobb hatalmú embere, egymilliárd kisebb hatalmú ember korlátlan ura, azon hahotázik önfeledten, hogy egy másik nagy hatalmú ember 10 centivel alacsonyabb a feleségénél.

Bár szélsőségesen sokféle a megítélése, a most 101 évesen meghalt Henry Kissinger a XX. század egyik kulcsfigurája volt, nemcsak amerikai külpolitikusként, de videószereplőként is. Az alábbi, pár másodperces felvételen az látható, amint a zavartan vigyorgó Kissinger éppen bemutatja a feleségét, Nancyt, Mao kínai elnöknek, aki őrülten viccesnek találja, hogy egy nő ennyivel magasabb a férjénél, és ezt kicsit sem rejti véka alá.

link Forrás

Az elérhető adatok szerint Nancy Kissinger 183 centi magas, férje 173-175 körül lehetett. Akkoriban valamiért nagy téma volt ez a tény: a New York Times 1974-es cikkében, ami arról szól, hogy Nancy Maginnes és Henry Kissinger tíz év járás után összeházasodnak, így jellemzik a nőt:

"A lehengerlő szőkeség, aki a maga közel 183 centijével jóval magasabb Mr Kissingernél, White Plains városában nevelkedett három bátyjával együtt.Kissinger egyik önéletrajzi könyvében egyébként felidézte, hogy Maónak annyira megtetszett a felesége, hogy az egyik látogatásuk alkalmával lényegében maga elé hurcoltatta, hogy találkozhasson vele:

“Egyik látogatásom alkalmával Mao jelezte, hogy találkozni szeretne a feleségemmel. Az a tény, hogy éppen vásárolni volt, egy cseppet sem jelentett akadályt a vendéglátónknak. Egy protokollos, aki láthatólag pontosan tisztában volt a tartózkodási helyével, szabályszerűen kitaszigálta egy boltból, és Mao elé vezette, miközben az amerikai külügyminisztérium őt kísérő munkatársa ottmaradt a védencétől megfosztva, hogy egy angolul mukkot sem értő boltosnak füstölögjön arról, hogy Peking kellős közepén emberrablást hajtottak végre.”A manhattani születésű Nancy Kissinger a Harvard egyetem diákjaként ismerkedett meg az ott oktató későbbi férjével, akinek diplomázás után a kutatási asszisztense lett, amikor az Nelson Rockefeller New York-i kormányzónak dolgozott. Hosszú együtt járás után, 1974-ben házasodtak össze.