Leváltották az Országos Kórházi Főigazgatóság vezetőjét

Egészségügy
2023 november 30., 15:48

Azonnali hatállyal leváltották az Országos Kórházi Főigazgatóság vezetőjét, Jenei Zoltánt: a kormány őt teszi felelőssé az ágazat „gazdálkodási problémái” miatt. Ez alatt minden bizonnyal a kórházak és a szektor példátlan eladósodását kell érteni.

Jenein kívül mennie kellett Tóbiás Tamás gazdasági igazgatóhelyettesnek, és más vezetőknek is. A magyar kórházak adóssága sosem volt még olyan magas, mint október végén, a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő pedig kedden hozta nyilvánosságra, melyik intézmény mekkora összeget kaphat a számlái kifizetésére. Nagy a szórás: van olyan kórház, amelyik az adósságainak 25, de olyan is, amelyik a kifizetetlen számlák 95 százalékára kapott támogatást.

A Népszava szerint a kormány a 2020-ban kinevezett Jeneit okolja azért is, hogy az intézmények gazdasági-műszaki üzemeltetésének leválasztása a kórházakról eddig nem éppen sikertörténet.

photo_camera Jenei Zoltán 2019-ben Fotó: Sóki Tamás/MTI/MTVA

A lap októberben írta meg, hogy rekordadóssága miatt a legnagyobb hazai rehabilitációs intézmény már csak készpénzért kap gyógyszert, élelmiszert; Rásky László, az Orvostechnikai Szövetség főtitkára pedig ma azt nyilatkozta, hogy az a kórház, amelyik csak a tartozásai negyedére kapott fedezetet, biztosan nem fog tud fizetni a beszállítóknak. A kórházakban akár gyógyszer- és élelmiszerhiány is előállhat.

Takács Péter egészségügyi államtitkár szerint a kórházak azért adósodtak el ilyen mértékben, mert trükköznek és csalnak. A mai Kormányinfón Gulyás Gergely egy vonatkozó kérdésre azt mondta, a kormány dolgozik rajta, hogy felelőst találjon.

Jenei korábban a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság, az Országos Rendőr-főkapitányság gazdasági vezetője. majd öt évig a Pécsi Tudományegyetem kancellárja volt. A főigazgatói feladatokat Szondy Zita főigazgató-helyettes megbízott vezetőként látja el.

(hvg via Medical Online)