A Médiatanács a Háttér Társaságnak adott igazat: az azonos nemű szülők nem pedofilok

lmbtq
2023 december 01., 11:24

Bejelentést tett a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóságnál (NMHH) a Háttér Társaság, a hatóságot arra kérték, vizsgálják ki a 2023 júliusában a HírFM rádióban leadott Háttérkép című műsorban a házigazdák által tett homofób megjegyzéseket. A hatóság végül 350 000 forint bírság megfizetésére, és közlemény közzétételére kötelezte a jobboldali médiumot.

Ahogy a Háttér Társaság is írja, a korábban KarcFM-ként ismert rádió adásában Gajdics Ottó műsorvezető és beszélgetőpartnerei – Bogár László és Boros Imre – hosszan ecsetelték az általuk erkölcstelen hanyatlásnak nevezett fejlődést Európában, és az azonos nemű párok örökbefogadását egyértelműen a pedofíliával azonosították.

A Háttér Társaság az NMHH-hoz benyújtott kérelmében hangsúlyozta, hogy Gajdicsék állítása tényszerűen hamis és tudományosan megalapozatlan, ezért alkalmas arra, hogy a szexuális kisebbségekkel szemben gyűlöletet keltsen. A Médiatanács vizsgálatot, majd hatósági eljárást indított a csatorna ellen, végül megállapította, hogy a HírFM megsértette a sajtószabadságról és a médiatartalmak alapvető szabályairól szóló törvényt, hiszen megsértette az LMBTQI közösség emberi méltóságát.

A Háttér Társaság közleménye szerint a kormánypárti kommunikáció évek óta aktívan és tudatosan igyekszik összemosni a heteroszexuálistól eltérő szexuális irányultságokat a pedofíliával. Ennek ellenére a Háttér Társaság által rendelt reprezentatív közvéleménykutatások eredményei szerint 2019 óta folyamatosan növekszik azok száma, akik egyetértenek azzal, hogy az azonos nemű párok is lehetnek jó szülők. 2023 őszén már a teljes magyar népességben 65 százalék szerint lehetővé kellene tenni, hogy az azonos nemű párok is örökbefogadhassanak. Elsöprően magas, 76 százaléka a népességnek elítéli, ha egy politikus gyűlöletet kelt az LMBTQI emberek ellen.

Az eredmények moatt úgy látják, a magyar emberek többsége elfogadó az LMBTQI közösséggel, a propagandatörvény és a hamis információk kormányzati szintű terjesztése ellenére is.