Feloszlott a francia baloldal 18 párti választási szuperkoalíciója, mert a legnagyobb balos párt annyira támogatja a Hamászt

külföld
2023 december 01., 11:09
photo_camera Fotó: VALERIE DUBOIS/Hans Lucas via AFP

"A NUPES nem létezik többé" - közölte egy csütörtöki lakossági fórumon tartott beszédében Jean-Luc Mélenchon a francia baloldali-populista La France Insoumise (LFI) párt elnöke, aki a legutóbbi francia elnökválasztáson emlékezetes módon majdnem bejutott a második fordulóba, csak kicsivel lemaradva Marine Le Pentől.

A tavaly május elsején létrejött NUPES párját ritkítóan széles választási összefogás volt, ami egy táborba gyűjtötte a francia politikai spektrum piros-zöld felét. Az egy dolog, hogy 18 párt alkotta, de a lényege az volt, hogy itt összeálltak a régi baloldal történelmileg meghatározó szocialista és kommunista pártjai az újbaloldal, a populista baloldal és az antiglobalista mozgalmak feltörekvőivel, illetve a zöld-feminista mozgalmakkal.

A szétesés legfontosabb oka az, hogy a választási koalíció vezető erejét jelentő LFI a gázai-izraeli konfliktusban nyíltan a Hamász oldalára állt. Nem egyszerűen arról volt szó, hogy kritizálták volna Izraelt vagy támogatták volna a palesztin függetlenséget: a Hamász október 7-ei mészárlását sem voltak hajlandók elítélni, és szabadságharcként beszéltek a zsidó civilek tömeges meggyilkolásáról.

Emiatt komoly konfliktusba kerültek például a szocialistákkal, akik korábban már hivatalosan felfüggesztették a részvételüket a NUPES-ben és a parlamenti képviselőcsoportjuk nevéből is kiszedték már a NUPES-re való utalást. A belső feszültségek pedig hét hónappal a koalíció második éles bevetése, vagyis az EP-választások előtt szétrobbantották a baloldali összefogást. A NUPES eddig egyszer, a 2022-es parlamenti választásokon szerepelt élesben.

A Mélenchon-féle LFI szélsőbalos populista párt ugyan, de jelenleg ez a francia baloldal legnagyobb ereje: a nemzetgyűlési frakciójuk akkora létszámú, mint a szocialista, a kommunista és a zöld képviselőcsoportok összesített létszáma.