A Hamász több túsza a szabadulása után tudta meg, hogy megölték a rokonait október 7-én

háború
2023 december 02., 10:30

Közel egy hétig kitartott az eredetileg négynaposra tervezett tűzszünet Gázában, de pénteken az izraeli erők újból bombázni kezdték a palesztin célpontokat, egy nap alatt 178 embert öltek meg a helyi hatóságok szerint. A harcok ideiglenes leállítását az az egyezség tette lehetővé, ami alapján a Hamásznak 50 elhurcolt izraelit kellett átadnia, Izraelnek pedig 150 palesztin foglyot kellett kiengednie a börtönből. Majd minden további 10 elengedett túszért cserébe egy újabb harcmentes napot ajánlottak.

Végül több mint 100 túsz szabadulhatott ki, közülük 81 embernek volt izraeli állampolgársága, 24-en külföldiek voltak (23 thai állampolgár és 1 filippínó). Izrael összesen 240 palesztin foglyot engedett el, mindegyikük nő vagy fiatalkorú volt.

Palesztin orvosok próbálnak kiszabadítani egy férfit a romok alól az újrakezdett bombázások után a dél-gázai Rafahban
photo_camera Palesztin orvosok próbálnak kiszabadítani egy férfit a romok alól az újrakezdett bombázások után a dél-gázai Rafahban Fotó: SAID KHATIB/AFP

Most mindkét fél egymást okolja a tűzszüneti egyezmény összeomlásáért, és kölcsönösen annak megsértésével vádolják a másikat. Ugyanakkor a New York Timesnak izraeli tisztségviselők azt mondták, valójában a további túszcserékről nem tudtak megállapodni. Bár Benjamín Netanjahu izraeli miniszterelnök mindig elmondta, a harcokat folytatni fogják, hiszen a Hamász megsemmisítése az egyik fő cél, de a lap forrásai szerint még egy kör fogolycserét szeretett volna kialkudni. Csakhogy a Hamász magasabb rangú palesztin rabok elengedését kérte a megmaradt túszokért cserébe, emellett a felnőtt izraeli férfiakért többet követelt, mint a nőkért és a gyerekekért. A Reuters palesztin forrásai szerint a Hamász már a női katonák elengedésébe sem akart belemenni.

A rossz ellátás mellett az információhiánytól szenvedtek a túszok

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.