Nyolc hónapra börtönbe vonul az izraeli katonát megpofozó palesztin lány

Fotó: AHMAD GHARABLI/AFP

Már a nyáron szabadulhat Ahed Tamimi, a most már 17 éves palesztin lány, aki tavaly decemberben felpofozott egy izraeli katonát. Tamimi vádalkut kötött, az ellene felhozott 12 vádpontból négyben bűnösnek vallotta magát, így nyolc hónap börtönre és 5000 sékel (360 ezer forint) pénzbírságra ítélték. Büntetésébe beleszámít a már letartóztatásban töltött idő.

Tamimi megítélése, ahogy az Izraelben már csak lenni szokott, végletes. Míg az izraeliek csak a nyilvánosságot kereső bajkeverőnek tartják, a palesztinok szerint a 16 éves lány az izraeli megszállással szembeni ellenállás jelképe. Tárgyalását ezért zárt ajtók között kezdte meg a Ciszjordániában illetékes Ofer katonai bíróság. Védője ugyan nyilvános tárgyalást kezdeményezett, de a bíró "a kiskorú érdekében" nem engedte ezt.

Tamimi végül a támadás, a bujtogatás és a katonák kétrendbeli akadályozását ismerte be. A vádalkuba ügyvédje szerint azért mentek bele, mert "amikor eldőlt, hogy zárt ajtók mögött tárgyalják az ügyét, tudtuk, hogy nem számíthatunk tisztességes eljárásra", mondta ügyvédje, Gaby Lasky. Ő nem említette most, de Tamimit a 12 ellene felhozott vádpontban akár életfogytiglani börtönre is ítélhették volna

Tamimi pofonja azért válhatott ennyire ismertté, mert édesanyja lefilmezte a tavaly december 15-i jelenetet, amit aztán a közösségi oldalakon meg is osztott. Tamimi saját házuk behajtóján konfrontálódott a katonákkal a tüntetések után, amik azért robbantak ki, mert Donald Trump bejelentette, hogy el fogja ismerni Jeruzsálemet Izrael fővárosaként.

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.