A méltán népszerű jogvédő, Vlagyimir Putyin szót emelt az emberi jogokért és az ellen, hogy vannak, akik az orosz emberekkel „disznó módon” bánnak

külföld
2023 december 04., 21:04

Az ukrajnai elleni katonai agressziót miatt a világ számos országában háborús bűnökkel vádolt orosz elnök hétfőn az emberi jogi tanács moszkvai ülésén mondott beszédet, amiről terjedelmes hírben számol be a magyar állami hírügynökség. A messze földön híres emberi jogi aktivista, Vlagyimir Putyin beszédének az MTI által ismertetett néhány izgalmas mondatát kimazsoláztuk:

  • Nem ismétlődhet meg a szovjet évek politikai elnyomása Oroszországban, „mert mindez egészében véve hatalmas, nehezen orvosolható károkat okozott népünknek és államunknak” (vajon mit gondol erről Pócs János, aki szerint a kommunizmus nem is volt olyan rossz – mint például Brüsszel).
  • A jogszerűség hiánya az emberek sorsáról való döntésben elfogadhatatlan.
  • „Az emberi jogok biztosítását és előmozdítását szolgáló nemzetközi rendszer leépülési folyamata folytatódik, intézményei, amelyeket valójában a Nyugat irányít, politikai elfogultságot, képmutatást és leplezetlen szelektivitást mutatnak”
  • Egyes nemzetközi intézmények „támogatják azokat az országokat, amelyek sietnek az első helyeket elfoglalni a szégyenletes ruszofób versenyben”. Ez a ruszofóbia már jóval az általa „különleges hadműveletnek” hívott háborús agresszió előtt megnyilvánult a balti államokban, de egyesek az ukrajnai háborút mégis indokként használják fel.
  • Lettországban nagy számban élnek oroszajkúak, és akik „disznó módon” bánnak azokkal az emberekkel, akik abban az országban akartak élni, dolgozni és hasznot hajtani az államnak, végül hasonló bánásmóddal szembesülnek majd.
  • Az MTI szerint a „munkavállalói migrációról” azt mondta: a munkaerőhiányt pótló embereket képezni kell, „ezeknek az embereknek ismerniük kell Oroszország nyelvét, hagyományait és törvényeit”. Moszkva ennek érdekében a volt szovjet tagállamokban közül a FÁK-országokban orosz tannyelvű iskolákat nyit.

Az MTI híre szerint Valerij Fagyejev, az orosz elnöki emberi jogi tanács elnöke egyebek között azt szorgalmazta, hogy hozzanak létre olyan nonprofit elemző szervezeteket, amelyek ellensúlyt képezhetnének a médiaszabadság vagy a demokrácia kérdésében „elfogult” nyugati nem kormányzati szervezetek értékeléseivel szemben, írja az MTI.