Aki csak a címeket olvassa el, az úgy tudja, hogy a Semmelweis nyerte meg a torontói filmfesztivált, csak épp ez nem AZ a fesztivál

MŰVÉSZET
2023 december 04., 07:44

A hétvégén vége szakadt az Andy Vajna halála után hatalomra került filmes vezetés mozipénztáraknál és fesztiválokon tapasztalható sikertelenségének. A jó hírről a Nemzeti Filmintézet a hétvégén a következő címmel küldött szét közleményt:

A legjobb film díját nyerte a SEMMELWEIS Torontóban - s a j t ó közleményA Semmelweis egy Koltai Lajos által rendezett, itthon frissen bemutatott magyar film, a torontói filmfesztivál pedig a világ 5 legnagyobb presztízsű, A kategóriás fesztiváljának egyike Cannes, Velence, Berlin és az USA Utah államban rendezett Sundance mellett. A közönségdíja pedig arról híres - márpedig Koltai filmje a legjobb film mellett ezt is elnyerte - hogy elég gyakran jelzi előre az Oscar későbbi nyerteseit.

Az Indexet olvasó filmbarátok ennek megfelelően szombaton azt a címet olvashatták, hogy "A Semmelweis nyerte a legjobb film díját Torontóban". Vasárnap az Origo is megírta a remek hírt, miszerint "Újabb magyar siker: a Semmelweis nyerte a legjobb film díját Torontóban", a Hír TV "Óriási magyar siker született!" szöveggel osztotta meg a vonatkozó hírét a Facebookon, de még a magyar-film.hu-n is "Torontóban aratott győzelmet a Semmelweis" címmel hozták le.

A címekben közölt információ igaz. Azzal a pontosítással, hogy a Semmelweis nem azt a fesztivált nyerte meg, amelyikre világ bármelyik mozinézője automatikusan gondolna, ha egymás mellett olvassa a "Toronto" és a "film" szavakat. Ez nem AZ a Toronto, hanem egy ahhoz képest nomame esemény volt, a torontói EU-s filmek fesztiválja. Ezt a tényt a kormánymédia címei tiszta véletlenségből nem említették.

link Forrás

A cikkek belül már igen, de aki csak átsöpört a címlapokon vagy a címeken, abban annyi maradt meg, hogy a Semmelweis nyert Torontóban. A magyar film aktuális irányítói olyan mágikusan gondolkoznának, mint a természeti népek és a gyerekek, azt képzelve, hogy amit mondanak, az valósággá válik? Remélem, igen, de az sem kizárt, hogy ők is olvastak már statisztikákat arról, hogy az írott sajtó fogyasztóinak milyen nagy százaléka marad a címek végigszkrollozásánál.