Letartóztatták Floridában az USA volt bolíviai nagykövetét, aki Kubának kémkedett

külföld
2023 december 04., 10:23
photo_camera Manuel Rocha (a kép jobb szélén zöld nyakkendőben) az USA nagyköveteként Jorge Quiroga Ramirez bolíviai elnökkel (középen kék nyakkendővel), 2001-ban La Pazban. Fotó: GONZALO ESPINOZA/AFP

Az FBI hosszú titkos nyomozás után Miamiban letartóztatta a 73 éves Manuel Rocha amerikai exdiplomatát - jelenti az AP hírügynökség. A hatóságok azzal vádolják Rochát, hogy titokban a kubai kormánynak dolgozott, de a hivatalos utat megkerülve nem regisztráltatta magát külföldi állam lobbistájaként.

A Kolumbiában született, New Yorkban nevelkedett Rocha 25 éven át volt diplomata, részben a hidegháború idején és főleg Dél-Amerikában. 1997 és 2000 között ő volt az USA Buenos Aires-i nagykövete, utána a bolíviai nagykövetséget vezette.

photo_camera Rocha nyilatkozik. Fotó: GONZALO ESPINOZA/AFP

Itt 2002-ben megpróbált nyíltan beavatkozni a választásokba, amikor arról nyilatkozott, hogy ha a választók Evo Morales baloldali kokatermesztőre szavaznak az elnökválasztáson, akkor az Egyesült Államok leállíthatja az ország segélyezését. Ez akkora botrányt kavart, hogy egyesek a protestszavazatoknak is tulajdonították Morales győzelmét. Az újdonsült elnököt annyira feldühítette a beavatkozási kísérlet, hogy Rocha nagykövet utódját “polgárháború kirobbantására” hivatkozva később kiutasította az országból.

Rocha később szolgált Olaszországban, Hondurasban, Mexikóban és a Dominikai Köztársaságban, majd a diplomáciai szolgálat után cégvezetőként folytatta.