Újra kell rajzolni a szombathelyi választókerületeket, mondta ki a bíróság

belföld
2023 december 04., 15:41

Szombathelyen (is) csökkent a lakosság száma, ezért a jövő júniusi önkormányzati választásokra újra kellett rajzolni a választókerületeket. Ez meg is történt, ám a bíróság megsemmisítette a módosítást, miután a Magyar Kétfarkú Kutya Párt, a Társaság a Szabadságjogokért és a Választási Földrajz megtámadták a jegyzői határozatot. Az aránytalanul módosította a kerületi határokról a Választási Földrajz írt először.

A jelenség nem egyedi, a lakosságszám változása miatt több településen is változtatni kell a választókerületet. Ennek azonban megvannak a szabályai: az egyes választókerületek lakosságszáma nem lehet nagyobb a városi átlag 15 százalékánál, de már az 5 százalék feletti eltéréseket is indokolni kell. A szabály lényege, hogy adott választókerületben egy szavazat ne érhessen többet, mint egy másikban. A választókerületek átrajzolásáról a taszjelenti blog itt ír bővebben.

Bár a 15 százalékot a szombathelyi módosítás nem érte el, több kerületé bőven meghaladta az ötöt, még a tízet is, az egyikben pedig 14,39 százalékkal laktak többen a városi átlagnál. Ezért támadták meg a módosítást, az indoklás pedig sok helyen nem állta meg a helyét, így a bíróság megsemmisítette azt. A szombathelyi választási iroda vezetője, azaz a település jegyzője ezek után vagy részletesebben indokolja a beosztást, vagy újrarajzolja a kerületeket úgy, hogy ne legyenek 5 százalékosnál nagyobb eltérések az átlagtól.

(Borítókép forrása: Google Maps)